«Πώς δημιουργούνται τα απολιθώματα; Πώς τα εντοπίζουμε; Ποια είναι τα πολυτιμότερα; Πώς λέγονται οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά»; Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα αλλά και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα, ήταν η επίσκεψη των μαθητριών και μαθητών της Α’ και Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας στο στο «Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας – Σταματιάδη» στην Ιαλυσό. 

Επιμέλεια: Βάσω Πίνδη, Εκπαιδευτικός

 

Το ταξίδι στον κόσμο των ορυκτών και των απολιθωμάτων ξεκίνησε με αφορμή το βιβλίο «Ταξίδι στο κέντρο της γης» του Ιούλιου Βερν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, σε διασκευή του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Η υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή αλλά και οι παιδικές συλλογές ορυκτών των μαθητριών και μαθητών που έφτασαν στις σχολικές τάξεις, κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των παιδιών σχετικά με τα ορυκτά, τα μεταλλεύματα και τα απολιθώματα της φύσης.

«Πώς δημιουργούνται, πώς τα εντοπίζουμε, ποια είναι τα πολυτιμότερα, πώς λέγονται οι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτά», ήταν κάποια από τα ερωτήματα που προέκυψαν. Ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα αλλά και να δημιουργηθούν ακόμη περισσότερα, ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Ορυκτολογίας και Παλαιοντολογίας Σταματιάδη στην Ιαλυσό. Εκεί, οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία  να παρατηρήσουν και να περιεργαστούν πολύτιμους λίθους, πολύχρωμα και εντυπωσιακά πετρώματα, ραδιενεργά ορυκτά καθώς και προϊστορικά απολιθώματα. Ιδιαιτέρως εντυπωσίασε τα παιδιά το απολίθωμα της όρκας, ηλικίας 1.000.000 – 2.000.000 ετών, το οποίο εντόπισε και ανέσυρε ο κ. Πολυχρόνης Σταματιάδης σε παραλία της νότιας Ρόδου. Το συγκεκριμένο απολίθωμα αποτυπώνεται, πλέον, στη διεθνή βιβλιογραφία ως «Rododelphis Stamatiadisi», από το όνομα του τόπου όπου εντοπίστηκε και του ανθρώπου που το ανέσυρε. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, του οποίου το πάθος για τη γεωλογία και την παλαιοντολογία έχει αποτελέσει τον λόγο ύπαρξης του συγκεκριμένου Μουσείου στην Ιαλυσό, το οποίο εμπλουτίζει σημαντικά τη μουσειακή εμπειρία στο νησί της Ρόδου.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Πολυχρόνη Σταματιάδη για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ξενάγηση και την απίστευτη διάθεση να μοιραστεί μαζί μας ένα μόνο μέρος από τον μαγικό και θαυμάσιο κόσμο των ορυκτών και των απολιθωμάτων από περιοχές της Ελλάδας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου.

Φωτογραφίες