Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου

 

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου και την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ και Δ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» πραγματοποίησαν εκπαιδευτική δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου. 

Επιμέλεια: Ντόρα Κυπριώτη & Ροδάνθη Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στους χώρους του μουσείου παρατηρώντας αγάλματα, αγγεία και ψηφιδωτά. Όλα όσα διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ήταν αληθινά, γιατί άρχισαν να ξεπηδούν μπροστά τους μυθικά πλάσματα, αγάλματα, αγαλματίδια και ένα σωρό πολύτιμοι θησαυροί του παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού συνέκριναν τη μετεξέλιξη των εκθεμάτων της αρχαϊκής  και της κλασικής εποχής με όσα γνώρισαν σχετικά με την τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Θαύμασαν τα αγγεία και αναγνώρισαν τα είδη τους, εντυπωσιάστηκαν από τα εγχάρακτα κοσμήματα και τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα, ενώ στο τέλος «ταξίδεψαν» στο παρελθόν, φτιάχνοντας τις δικές τους ιστορίες με ήρωες της μυθολογίας που γνώρισαν τη φετινή χρονιά.

Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού ξεναγήθηκαν στην αίθουσα όπου εκτίθενται επιτύμβια ανάγλυφα και αγάλματα από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τα ρωμαϊκά χρόνια. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στον χώρο του κήπου με τα ψηφιδωτά, όπου κάθε μαθητής «ζωντάνεψε» ένα από τα μυθικά πλάσματα των ψηφιδωτών και δημιούργησε έναν διάλογο με αυτά. 

Μέσα από την ελεύθερη παρατήρηση, τη σύγκριση και την εξαγωγή συμπερασμάτων, οι μαθητές κατάφεραν να αναβιώσουν στο «τώρα» αναπαραστάσεις του παρελθόντος. 

Φωτογραφίες