Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη χαρά του παιχνιδιού; Ποιος μπορεί να μη συγκινηθεί αναπολώντας τις γλυκές μνήμες των παιδικών χρόνων; Η παιδική ηλικία είναι αναμφισβήτητα εκείνη η περίοδος, η νοσταλγική και τόσο αγαπημένη, που χτίζει μέσα μας κόσμους μαγικούς και μας θυμίζει διαχρονικά την ομορφιά της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς!

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κέντρου Μελέτης του «ΡΟΔΙΩΝ μάθησις» ξύπνησαν με παιχνιδιάρικη διάθεση και ξεκίνησαν τις διακοπές του Πάσχα με επίσκεψη στο Μουσείο Παιχνιδιών στην Αρχίπολη. Μεταφερθήκαμε στο μουσείο με πούλμαν και είχαμε μαζί μας σάντουιτς, τσουρέκια, χυμούς και νερά τα οποία προετοίμασαν με μεράκι το Rest Point. Συνοδοί ήταν η κ. Ροξάνη Κοντογιάννη, Συντονίστρια του Κέντρου, και οι κ.κ. Τσαμπίκα Συκοφύλλου και Αναστασία Χάρη, εκπαιδευτικοί.

Το μουσείο βρίσκεται στον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο της Αρχίπολης, λειτουργεί από το 2017 και φιλοξενεί έναν κόσμο γεμάτο μνήμες από αλλοτινές εποχές, έναν κόσμο αγνό και πολυποίκιλο, που δημιουργήθηκε από τους εμπνευστές του με μεράκι, αφοσίωση, φαντασία και ειλικρινή αγάπη για τα παιδιά και τα παιχνίδια τους. Το κτήριο θυμίζει τα κουκλόσπιτα των παιδικών παραμυθιών και η καλαίσθητη ευρύχωρη αίθουσά του φιλοξενεί με υποδειγματική τάξη, ακριβή χρονολογική σειρά και υψηλή διακοσμητική αίσθηση συλλογές από παιχνίδια που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1990. Τα παιχνίδια κάθε γούστου – ξύλινα, τσίγκινα, μικρά, μεγάλα, κουρδιστά, μηχανοκίνητα, διαστημικά – αιχμαλώτισαν τις καρδιές μας, ενώ μάς εντυπωσίασαν και δείγματα από σπάνια μαθητικά αρχεία, όπως ενδεικτικό δημοτικού από το 1940!

Φωτογραφίες