Μπορεί η επαφή με τα αντικείμενα και τα έγγραφα να βοηθήσει τους μαθητές να ανασυνθέσουν το έπος μιας ολόκληρης εποχής; Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Ιστορίας δίνουν με ενθουσιασμό καταφατική απάντηση, ύστερα από την πολύτιμη ευκαιρία που τούς δόθηκε να βιώσουν για τρεις εβδομάδες ένα συναρπαστικό ιστορικό ταξίδι στον κόσμο των αλύτρωτων πατρίδων μας.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή & Νίκος Αντωνούρης, Φιλόλογοι

 

Η αξιοποίηση της μουσειοσκευής του  ΠΠΙΕΔ – Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» έφερε την ομάδα του Ομίλου σε επαφή με σπάνια ιστορικά κειμήλια, όπως χάρτες, ιστορικά έγγραφα, οπτικοακουστικό υλικό και προσωπικά αντικείμενα των Μικρασιατών Ελλήνων.

Οι ερασιτέχνες «ιστορικοί» μας μεταφέρθηκαν νοερά στην εποχή εκείνη, που συνδύασε τον θρίαμβο και την εθνική τραγωδία, και εκτίμησαν τον ρόλο των πολιτικών επιλογών στη διαμόρφωση της εθνικής ιστορίας. Η φετινή επετειακή συγκυρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή βρίσκει τους μαθητές του Ομίλου Ιστορίας έτοιμους να αξιολογούν και να ερμηνεύουν!

Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού για την προθυμία τους να συνδράμουν στους εκπαιδευτικούς σκοπούς του Ομίλου Ερευνητικής Ιστορίας των Εκπαιδευτηρίων μας.

Φωτογραφίες