Μαθαίνοντας για τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο, έναν από τους μεγαλύτερους εξερευνητές που γνώρισε ποτέ ο κόσμος

Για ποιον λόγο είναι τόσο σημαντικός ο Νοέμβριος του 2021 για τον κόσμο και το νησί μας, τη Ρόδο; Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» μέσα από ένα πρωτότυπο ταξίδι γνώσης ανακάλυψαν το γιατί.

Επιμέλεια: Βάσω Πίνδη, Εκπαιδευτικός

 

Τα παιδιά χρειάστηκε να αναζητήσουν χάρτες, να σχεδιάσουν διαδρομές, να τοποθετήσουν τα κατάλληλα αυτοκόλλητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Να επιβιβαστούν με τη φαντασία τους σε ξύλινα πλοία, να διασχίσουν ωκεανούς με καρχαρίες, να αναγνωρίσουν μπαχαρικά, να γνωρίσουν ιθαγενείς σε άλλες ηπείρους, να ανταλλάξουν καθρέφτες και κουδούνια με κότες και ψάρια και να φάνε μέχρι και… πιγκουίνους για να επιβιώσουν. Τελικά, τα κατάφεραν και τον Νοέμβριο του 1521 ολοκλήρωσαν τον πρώτο περίπλου της γης, με εμπνευστή και επικεφαλής της αποστολής τον Φερδινάνδο Μαγγελάνο.

Μέσα από το βιβλίο «Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Μικροί Οδηγοί-Σπουδαίοι Άνθρωποι» των εκδόσεων Μέλισσα, αλλά και μέσα από μία σειρά διαδραστικών φύλλων εργασίας και βιωματικών δράσεων, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Α’ και Β’ Δημοτικού γνώρισαν τον άνθρωπο που χάρισε στον «Ειρηνικό ωκεανό» το όνομά του και απέδειξε περίτρανα πως η γη είναι σφαιρική.

Έμαθαν επίσης, πως στη φιλόδοξη αποστολή συμμετείχαν οχτώ Έλληνες ναυτικοί, οι τρεις (ή τέσσερις κατά κάποιους ιστορικούς) εκ των οποίων ήταν Ρόδιοι. Μέσα από τη ζωηρή αφήγηση των ιστορικών γεγονότων τα παιδιά έμαθαν πως η κινητήρια δύναμη για αυτά τα μακρινά και ριψοκίνδυνα ταξίδια ήταν η αναζήτηση των μπαχαρικών, τα οποία θεωρούνταν εξωτικό είδος, καθώς δεν υπήρχαν στην Ευρώπη και όποιος τα εμπορευόταν γινόταν πλούσιος, αφού μπορούσε να τα πουλήσει σε τιμή χίλιες φορές μεγαλύτερη από την αρχική. Έτσι, λοιπόν, ο Μαγγελάνος στην προσπάθειά του να βρει έναν πιο σύντομο δρόμο για τα Νησιά των Μπαχαρικών (τη σημερινή Ινδονησία) επιχείρησε να φτάσει στην Ανατολή πλέοντας προς δυσμάς. Το ταξίδι είχε διάρκεια σχεδόν τρία χρόνια και στην ολοκλήρωσή του είχε επιτευχθεί ο πρώτος περίπλους της γης.

Το αντίστοιχο «εκπαιδευτικό ταξίδι» που εκτυλίχθηκε στο Σχολείο μας, είχε διάρκεια τρεις ημέρες. Στη διάρκειά του τα παιδιά απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις αλλά κυρίως γνώρισαν βασικές δεξιότητες ερευνητικής μελέτης και ανακάλυψαν με ενθουσιασμό πως οι επιστήμες της Ιστορίας και της Γεωγραφίας μπορούν να γίνουν τα οχήματα για να ανακαλύπτει κανείς τον κόσμο.

Φωτογραφίες