28η Οκτωβρίου 1940: ημέρα μνήμης και περηφάνειας

 

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου τίμησαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», προσεγγίζοντας τα γεγονότα μέσα από ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεχώρισαν εικόνες που τους θυμίζουν τον πόλεμο και την ειρήνη και αποτύπωσαν τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Τα παιδιά επισκέφθηκαν μια «εικονική πινακοθήκη», όπου διάσημοι πίνακες τούς «ψιθύρισαν» τις ιστορίες τους μέσω των χρωμάτων και των εικόνων που αποτύπωναν. Το άλογο του Αλεξανδράκη, η μητέρα με τα δύο παιδιά του Πικάσο, η κραυγή του Μουνκ, το παιδί με το περιστέρι του  Πικάσο και ο  Ίκαρος του Ματίς συστήθηκαν και κάπως έτσι ξεδιπλώθηκε το νήμα των συναισθημάτων… Μουσικές που ξεπήδησαν από τους πίνακες έκαναν τα παιδιά να νιώσουν το συναίσθημα των κεντρικών προσώπων. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης «Νεστορίδειο Μέλαθρον», όπου εντοπίσαμε πίνακες που μας θυμίζουν πόλεμο και ειρήνη. Σχολιάσαμε χρώματα, πινελιές και σχήματα.

Τα παιδιά παρατήρησαν σε χάρτες τη θέση της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Πίνδου και γνώρισαν σε βίντεο τους πρωταγωνιστές των γεγονότων. Κατασκεύασαν τηλεόραση με κινούμενη ταινία, όπου τα ίδια εικονογράφησαν τα σημαντικότερα γεγονότα. Μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεχώρισαν εικόνες που τους θυμίζουν τον πόλεμο και την ειρήνη και αποτύπωσαν τα δικαιώματα που έχουν όλα τα παιδιά του κόσμου: δικαίωμα στην υγεία, στη ζωή, στο όνομα, την εθνικότητα κ.τ.λ. Στην επέτειο δόθηκε και μια STEM προσέγγιση, συνθέτοντας την ελληνική σημαία «σπάζοντας τον δυαδικό κώδικα» και κατασκευάζοντας με απλά υλικά «μηχανισμό» έπαρσης και υποστολής της ελληνικής σημαίας.

Φυσικά, δεν έλειψαν και τα επετειακά τραγούδια, όπως και η παρέλαση στον κήπο του σχολείου μας. Μέσα από τις δράσεις τα παιδιά αντιλήφθηκαν το μεγαλείο και τη δύναμη του λαού μας, όλη την τόλμη και την υπερηφάνεια που κρύβει μέσα της η αθάνατη Ελληνική ψυχή.

Φωτογραφίες