Για τον Βασίλη Καραγιάννη, απόφοιτο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» και νυν διευθυντή στο ξενοδοχείο Mystique, a Luxury Collection Hotel της Σαντορίνης, «η μεγαλύτερη συνταγή για την επιτυχία είναι να μην φοβάσαι την αποτυχία· αν αποτύχεις σημαίνει ότι προσπάθησες, αν προσπάθησες τότε έμαθες, και αν έμαθες είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία σου. Συγκέντρωση στον στόχο, επιμέλεια, επιμονή, καθαρό πλάνο και όραμα είναι τα «κλειδιά» για το βέλτιστο αποτέλεσμα».

 

Ο Βασίλης Καραγιάννης αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήριά μας το 2006. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό άτομο, που το διακρίνουν το ήθος, η σεμνότητα και η καλοσύνη, όπως και η δυναμική, το πάθος με ό,τι καταπιάνεται και η εξωστρέφεια. Μέσα από τις σπουδές του βρήκε τον χώρο που του ταίριαξε απόλυτα και διαπρέπει. Συνδυάζει πολύ αποτελεσματικά την αγάπη του για εργασία με τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη, τη μουσική, η οποία από τα σχολικά του χρόνια τον γοήτευσε. Η επαγγελματική πορεία και επιτυχία του δεν είναι τυχαία.

  • Ποια είναι η δική σου επιστημονική και επαγγελματική πορεία και πώς νιώθεις για αυτήν;

Έχω σπουδάσει Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έκανα μεταπτυχιακό στο International Marketing, που είναι ένα αγγλόφωνο πρόγραμμα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τελευταίο εξάμηνο του μεταπτυχιακού μου ήταν για την διπλωματική εργασία, την οποία έκανα με το πρόγραμμα Erasmus στο Strasbourg Business School στη Γαλλία. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο προτείνω όλοι να συμμετάσχουν, καθώς η τριβή με ξένα ιδρύματα και international φοιτητές είναι πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Με τον πέρας των σπουδών μου ξεκίνησα την επαγγελματική μου καριέρα στον ξενοδοχειακό κλάδο. Έγινα μέλος της Starwood, μιας αμερικανικής αλυσίδας που αργότερα αγοράστηκε από την Marriott και πλέον αριθμεί πάνω από 7500 μονάδες σε όλο τον κόσμο και στην οποία ανήκω τα τελευταία 8,5 χρόνια.

Η αρχή έγινε στην Κίνα, σε ένα εξάμηνο Management Trainee πρόγραμμα, το οποίο προετοιμάζει για διοικητικές θέσεις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, πήρα την πρώτη μου διοικητική θέση ως Guest Relations Manager του ξενοδοχείου. Έναν χρόνο μετά, μεταφέρθηκα στο Δουβλίνο, στο Westin Dublin, σε ανώτερη θέση, και παρέμεινα για 2 χρόνια. Στη συνέχεια, μετακόμισα στο Λονδίνο με νέα προαγωγή ως Front Office Manager, όπου έμεινα για 4,5 χρόνια, εργαζόμενος σε 2 ξενοδοχεία της Marriott, το W London και το St. Pancras Renaissance Hotel.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Σαντορίνη, όπου η εταιρία μού εμπιστεύθηκε την πρώτη μου διευθυντική θέση στο ξενοδοχείο Mystique, a Luxury Collection Hotel.

Όταν κοιτάω πίσω σε αυτή τη διαδρομή πραγματικά δυσκολεύομαι να κατανοήσω πότε έγιναν όλα αυτά και πώς πέρασαν τα χρόνια, οι χώρες, οι εμπειρίες. Σίγουρα όμως νιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την επίτευξη όλων και ανυπομονησία, ώστε να ανακαλύψω τι θα έρθει μετά.

  • Υπήρξε κάποιο έναυσμα για να ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα και ποιο ήταν αυτό;

Ένα από τα εναύσματα για να ακολουθήσω αυτή τη διαδρομή είναι φυσικά το νησί μας, που είναι ένας άκρως τουριστικός προορισμός· οπότε, φυσικά επηρέασε, έστω και υποσυνείδητα. Κυρίως όμως και πολύ συνειδητά, με επηρέασε η οικογένειά μου, η οποία ασχολείται με τον κλάδο του τουρισμού για πάνω από 3 δεκαετίες. Τα καλοκαίρια, είτε ως μαθητής ή και αργότερα ως φοιτητής, απασχολούμουν σε ξενοδοχείο έχοντας καλύψει πολλές και διαφορετικές θέσεις. Αυτό που έδωσε μια σφαιρική εικόνα της λειτουργίας, αλλά και το έναυσμα ώστε να ξεκινήσω τη δική μου διαδρομή.

Η επαγγελματική μου πορεία δεν είναι βασισμένη στις σπουδές μου, παρόλο που αυτές αποτελούν τεράστιο υπόβαθρο για την όλη εξέλιξή μου και βασικά εργαλεία για την επαγγελματική κατάρτισή μου.

Πολύ συνειδητά επέλεξα να σπουδάσω οικονομικά και μάρκετινγκ, καθώς θεώρησα πως θα είναι πολύ σημαντικές επιστήμες και καίριες για τη σωστή κατανόηση της αγοράς, της διοίκησης και του επιχειρείν.

  • Με ποιον τρόπο πιστεύεις ότι συνέβαλαν το σχολείο και οι σπουδές σου στην καλλιέργεια και ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων για το αντικείμενο ενασχόλησής σου;

Παρομοιάζω τις γνώσεις και τις εμπειρίες σαν μια «φαρέτρα» που βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Θεωρώ πως καμία γνώση ή εμπειρία δεν πάει χαμένη. Έτσι, ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιούμε συχνά ή και καθόλου, έχουν καταχωνιαστεί στο πίσω μέρος του μυαλού μας και, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με άλλες γνώσεις ή βιώματα, πετάγονται σαν βέλη από τη φαρέτρα μας και μας βοηθούν στην καθημερινότητά μας, άλλες φορές συνειδητά και άλλες υποσυνείδητα.

Έτσι ακριβώς συνέβαλαν το σχολείο και οι σπουδές μου στην καλλιέργειά μου. Συνθέτουν και δημιουργούν το ποιοι είμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε, αντιδρούμε και σκεφτόμαστε.

  • Πόσο σημαντική ήταν η επιρροή των καθηγητών που σε ενέπνευσαν στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία σου;

Την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο την οφείλω σε τεράστιο βαθμό στην εκπαιδευτική ομάδα του «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Ως μαθητής δεν ήμουν και ο πιο επιμελής, με αποτέλεσμα να φτάσω στη Β’ και Γ’ Λυκείου με αρκετά κενά σε κάποια μαθήματα. Οι καθηγητές μου πίστεψαν πολύ σε μένα και αφιέρωσαν πολύ έξτρα χρόνο. Αυτή η υποστήριξη με βοήθησε πολύ πρακτικά αλλά και ψυχολογικά, με αποτέλεσμα να καταφέρω να συγκεντρώσω τα μόρια που χρειαζόμουν για να περάσω εκεί που ήθελα. Έμαθα να πιστεύω στις δυνατότητές μου και να παλεύω μέχρι το τέλος και αυτό είναι κάτι που κράτησα στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία μου αλλά ακόμα και σήμερα.

  • Πιστεύεις ότι υπάρχει «συνταγή» για την επιτυχία;

Η μεγαλύτερη συνταγή για την επιτυχία είναι να μην φοβάσαι την αποτυχία. Μόνο έτσι θα προσπαθήσεις πραγματικά και θα φτάσεις και θα ξεπεράσεις τις δυνατότητές σου. Αν αποτύχεις σημαίνει ότι προσπάθησες, αν προσπάθησες τότε έμαθες, και αν έμαθες είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία σου.

Συγκέντρωση στον στόχο, επιμέλεια, επιμονή, καθαρό πλάνο και όραμα είναι τα «κλειδιά», ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μου αρέσει η φράση «επαγγελματικός στίβος», καθώς θεωρώ πως τα στοιχεία για μια επιτυχημένη καριέρα είναι παρόμοια, αν όχι ίδια, με τα στοιχεία και τις αξίες που χρειάζεται ένας αθλητής για μια επιτυχημένη πορεία στο άθλημά του.

  • Τι θα συμβούλευες ένα παιδί μικρότερης ηλικίας που ξεκινάει τώρα την ενασχόληση με τη συγκεκριμένη επιστήμη και ονειρεύεται διακρίσεις;

Ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις διαπροσωπικές σχέσεις, είτε αυτές είναι με πελάτες είτε με ομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσουμε συνεχώς την ενσυναίσθησή μας, την ικανότητα δηλαδή να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, να καταλαβαίνουμε πώς αισθάνεται και σκέφτεται.

Επίσης, ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας πολύ δοτικός κλάδος. Σκεφτείτε ότι απασχολούμαστε ώστε να δημιουργήσουμε μοναδικές εμπειρίες στους πελάτες μας. Εργαζόμαστε όταν άλλοι κάνουν διακοπές, χάνουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ή τα γενέθλια κάποιου φίλου ή αγαπημένου μας για να κάνουμε κάποιον «ξένο» χαρούμενο κατά τη διαμονή του, είναι ένα είδος αυταπάρνησης. Χαιρόμαστε με τη χαρά του άλλου. Αν βρίσκεις αυτά τα στοιχεία στον εαυτό σου, έχεις κάνει ήδη ένα τεράστιο βήμα προς την επιτυχία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η μεγαλύτερη συμβουλή μου όμως είναι να μην επαναπαυόμαστε. Success is never final, και, όσο το θυμόμαστε αυτό, θα θυμόμαστε πως υπάρχει πάντα κάτι νέο να μάθουμε και κάτι ακόμα να πετύχουμε.

  • Υπήρξε κάποιο πρόσωπο που αποτέλεσε το πρότυπό σου και πώς σε ενέπνευσε;

Τα μεγαλύτερά μου πρότυπα έρχονται από τον χώρο των τεχνών και κυρίως της μουσικής, η οποία είναι και η μεγαλύτερή μου αγάπη. Όλες αυτές τις επιρροές με έναν μαγικό τρόπο τις συνδέω και με την εργασία μου και τον τρόπο που διαχειρίζομαι καταστάσεις ή συμπεριφορές.

Γενικά, θαυμάζω τους ανθρώπους που βγάζουν αγάπη και σιγουριά γι’ αυτό που κάνουν και, όταν τους βρίσκω, πάντα αναζητώ να πάρω κάτι από τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους.

Εμπνέομαι από μεμονωμένες πράξεις και λόγια τους που τελικά μπαίνουν και αυτά στη «φαρέτρα» μου.

  • Ποιες είναι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι σου για το μέλλον;

Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση στον ρόλο μου είναι να βοηθώ στην καλλιέργεια και εξέλιξη του ανθρώπινου δυναμικού. Είτε επαγγελματικά, είτε σε προσωπικό επίπεδο, θέλω να βοηθήσω με τον τρόπο μου όσο πιο πολλούς ακόμα μπορώ.

Ετοιμάζω σιγά-σιγά υλικό για παρουσίαση/συζήτηση σε μαθητικές, φοιτητικές και επαγγελματικές ομάδες, σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη, ενσυνείδηση, πνευματική και ψυχική υγεία.

Φυσικά σχεδιάζω, έτσι ώστε να συνεχίσω και ο ίδιος να εξελίσσομαι ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Ακόμα, τρέχω ένα μουσικό πρότζεκτ τώρα με έναν φίλο, τους The Islays, με ιντερνετική παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες, Spotify, Apple Music κτλ. και στοχεύουμε  στην παραγωγή και κυκλοφορία περισσότερων κομματιών.

Η πορεία του Βασίλη μάς κάνει όλους περήφανους. Είμαστε περήφανοι όχι μόνο για την επαγγελματική του εξέλιξη, αλλά και για το ήθος και τον χαρακτήρα του. Του ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κάνει και να έχει πάντα επιτυχίες!

Ο Βασίλης Καραγιάννης έγραψε τους στίχους του τραγουδιού I Can’t Breathe, του μουσικού πρότζεκτ The Islays. Απολαύστε το!