Τι δουλειά θα κάνουν τα παιδιά μας, τα επόμενα τριάντα χρόνια; Ποια επαγγέλματα κινδυνεύουν να εξαλειφθούν λόγω της τεχνολογίας; Είναι ικανή η τεχνολογία να οδηγήσει στην ανεργία;

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός, & Δέσποινα Μηνά, Βιολόγος

 

 

Την Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν απόσπασμα από μία βιντεοσκοπημένη ομιλία του κ. Λευτέρη Παπαγεωργίου, Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας «ENTRANET», με  θέμα «Στηρίζοντας τα παιδιά μας να βρουν τον δρόμο τους».

Αρχικά, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στο πόσο γρήγορα η αγορά εργασίας επηρεάζεται από την τεχνολογία, αφού ο κόσμος συνεχώς αλλάζει. Τόνισε, επίσης, πως η ευρεία χρήση της μελλοντικά, πιθανόν να οδηγήσει στην αντικατάσταση του ανθρώπου από τη μηχανή και στην έκλειψη ορισμένων επαγγελμάτων.

Αναφορά έγινε, όμως, και στη σχέση του σύγχρονου Ανθρώπου με τον κόσμο της τεχνολογίας και τα επιτεύγματά της. Από τη μία πλευρά η, καθ’ όλα δικαιολογημένη, «υπερηφάνεια» του δημιουργού απέναντι στα δημιουργήματά του και από την  άλλη πλευρά, το δέος και ο συνακόλουθος φόβος απέναντι στα δημιουργήματα αυτά.

Τονίστηκε πως σε καμία περίπτωση η χρήση της τεχνολογίας αυτής καθαυτήν δεν είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του φαινομένου της τεχνολογικής ανεργίας, αλλά πολύ περισσότερο το εύρος της χρήσης αυτής. Ειπώθηκε, επίσης, πως η τεχνολογία είναι ικανή να δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες, όμως θα πρέπει όμως να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα από τον άνθρωπο, προκειμένου να τις αξιοποιήσει. Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος προσεγγίζει και χρησιμοποιεί την τεχνολογία, είτε υπερτιμώντας τα αποτελέσματά της είτε υποτιμώντας τη «δοσολογία» εμπλοκής της στην καθημερινή του ζωή.

Στο τέλος, επισημάνθηκαν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να συγκεντρώνει ο μέσος μαθητής (ανοιχτός στις αλλαγές, ευελιξία, γρήγορος στο να μαθαίνει), για να είναι ικανός να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Τα παραπάνω είναι χαρακτηριστικά που λαμβάνει κάποιος, αν ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα για να μπορέσει να επιβιώσει στην αγορά εργασίας. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η παρακολούθηση μαθημάτων από νέους, σε τομείς περί δημιουργικότητας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, τους υποβοηθά στην απόκτηση επιχειρηματικών δεξιοτήτων και σαφώς ενισχύει την απασχολησιμότητά τους (employability).

Πριν την προβολή του βίντεο, οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, με βάση το περιεχόμενο της ομιλίας. Οι απαντήσεις των μαθητών που συγκεντρώθηκαν, αποτέλεσαν αφορμή για σκέψη και συζήτηση σε σχέση με όσα μοιράστηκε μαζί τους ο κ. Παπαγεωργίου.

Η διεύθυνση του συνδέσμου για ολόκληρη την ομιλία είναι: https://www.youtube.com/watch?v=62xxN3mEiVQ

Λίγα λόγια για τον Λευτέρη Παπαγεωργίου

Ο Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι Πολιτικός Μηχανικός και CEO της Entranet με έδρες την Ελλάδα, τη Florida των ΗΠΑ και το Λονδίνο. Είναι ο σχεδιαστής του «έξυπνου σπιτιού του μέλλοντος για τους ηλικιωμένους» που βραβεύτηκε από το πρόγραμμα της ΕΕ «Wider, the smart home for the elderly». Κάτω από την καθοδήγησή του, η Entranet έχει βραβευθεί ως Εθνική Πρωταθλήτρια Καινοτομίας 2014-2015 από τα European Business Awards και, επιπλέον, έχει παραλάβει και τη Σφραγίδα Αριστείας από την Κομισιόν για την έρευνά της. Είναι καταγεγραμμένος στο Μητρώο Ελλήνων Εφευρετών και είναι κάτοχος αρκετών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες γύρω από το «έξυπνο σπίτι». Έχει ιδρύσει 17 εταιρίες σε 5 χώρες μέχρι σήμερα. Έχει πουλήσει τις 8. Είναι συγγραφέας των βιβλίων που έγιναν best sellers: «Startups. Από την ιδέα στην Παγκόσμια Αγορά» και «Startups. Οι πωλήσεις».