Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν έθιμα και συνταγές της γιορτής του Πάσχα από χωριά της Ρόδου, όπως η Μονόλιθος, η Κρητηνία και η Σορωνή.

Επιμέλεια: Βάσω Πίνδη, Εκπαιδευτικός

 

Την Πέμπτη 22 Απριλίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού κατασκεύασαν υπέροχες διακοσμητικές πασχαλινές κατασκευές με την Τέα Βενετσιάνου και τη μητέρα της, κ. Αικατερίνη Σαλακενού, με τον Γιωργή Μίχοβ και τη μητέρα του, κ. Τζένη Μίχοβα και τη συμμαθήτριά τους Μαρία Παρδαλού. Τους ευχαριστούμε για τη διάθεση καθώς και για τα ευρηματικά βίντεο που μας έστειλαν για να καθοδηγήσουν τους συμμαθητές τους.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου, η ημέρα ξεκίνησε με μια πολύ όμορφη και απρόσμενη έκπληξη. Μια γάστρα εμφανίστηκε μπροστά στις οθόνες μας! Η γιαγιά και ο παππούς του Νικόλα Ορφανού, η κ. Πραξιθέα και ο κ. Παναγιώτης Τουζένης μάς παρουσίασαν διαδικτυακά τον «Πασχάτη» από τη Μονόλιθο. Πρόκειται να παραδοσιακό πασχαλινό έδεσμα της νοτιοδυτικής Ρόδου, που σερβίρεται την Κυριακή του Πάσχα. Οι κάτοικοι του χωριού φτιάχνουν από το προηγούμενο βράδυ το γεμιστό κατσικάκι με ρύζι και μυρωδικά, το οποίο ψήνουν όλο το βράδυ στους παραδοσιακούς ξυλόφουρνους.

Η γιαγιά του Γιώργου Καραγιάννη, κ. Μαρία Καραγιάννη και η κ. Αρετή Μπάκη μάς έστειλαν τις ευχές τους για ένα όμορφο Πάσχα με υγεία από την Κρητηνία και μας παρουσίασαν τις κουλούρες, τα ανεβατά και τα λαζαράκια, αφού μας περιέγραψαν πώς συγκεντρώνονται οι γυναίκες της Κρητηνίας στο χωριό για να ζυμώσουν όλες μαζί τις πασχαλινές κουλούρες και να τις ψήσουν στους ξυλόφουρνους του χωριού.

Στη συνέχεια, η μητέρα του Γιώργου, κ. Φωτεινή Παπαγρηγορίου, μας συνέδεσε με τη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής, «το Αμπερνάλλι». Οι μαθήτριες και οι μαθητές συζήτησαν με τους εκπροσώπους του συλλόγου για τις δράσεις και τον σκοπό τους, καθώς επίσης και για τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Έπειτα, έφτιαξαν τις πασχαλινές αυγούλες της Σορωνής, που συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και της ζωής.  Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής και ιδιαιτέρως την κ. Βαρβάρα Σταυριά, την κ. Βιβή Σταυριά, την κ. Παρασκευή Μπέλλου και την κ. Φωτεινή Παπαγρηγορίου για την υπέροχη συνταγή που μοιράστηκαν μαζί μας και τη διάθεση να μας μεταφέρουν με ζωντάνια, στοιχεία και πληροφορίες για τα έθιμα, τις παραδόσεις και τις πασχαλινές συνταγές της Σορωνής.

Φωτογραφίες