«Θα ήθελα να ξεκινήσω την τοποθέτησή μου με τρία παραδείγματα. Παράδειγμα πρώτο: Μία ομάδα μαθητών Λυκείου από τη Ρόδο κατασκευάζει συσκευή που δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ώρα ακριβώς που πρέπει να τα λάβει. Η συσκευή μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Τότε, αυτόματα κυλάει μέσα από ένα δοχείο το χάπι της συγκεκριμένης ώρας. Σε περίπτωση μη λήψης φαρμάκου, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σε κινητό που έχουμε ορίσει ενημερώνοντας τον παραλήπτη για την ημέρα και την ώρα παράλειψης».

 

Η παραπάνω δημόσια τοποθέτηση έγινε από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως στην πρόσφατη ημερίδα «Εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα», στην οποία ανέφερε ως ένα από τα παραδείγματα σχολικής επιχειρηματικότητας τον όμιλο μαθητών της Ρόδου, περιγράφοντας μάλιστα την καινοτομία του προϊόντος.

Πρόκειται για ένα προϊόν του Ομίλου «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» του σχολικού έτους 2017-2018.

Το video της παρουσίασης του του Ομίλου «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» των μαθητών μας, στον οποίο αναφέρθηκε η υπουργός

 

 

Ο Όμιλος «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» εντάσσεται στο πρόγραμμα της μη τυπικής εκπαίδευσης που υλοποιούμε από τη λειτουργία του σχολείου το 2003. Ο Όμιλος «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» είναι από τους δημοφιλείς ομίλους των Εκπαιδευτηρίων μας με πολλές διακρίσεις και βραβεύσεις σ΄ αυτά τα χρόνια.

Περιγραφή της δράσης του Ομίλου «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» για τη “Happill”

Ο Όμιλος «Νεανικής Επιχειρηματικότητας» των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προάγει την επιχειρηματική σκέψη των νέων και τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στο σχολείο και την αγορά εργασίας. Μέσα από ένα καταιγισμό ιδεών (brainstorming) και, έπειτα από ατελείωτες συζητήσεις, προτάσεις και ιδέες, η ομάδα των είκοσι μαθητών που συμμετείχε σε αυτόν τον όμιλο, συμφώνησε να στοχεύσει σε άτομα της τρίτης ηλικίας και στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Έτσι, κατέληξε στη δημιουργία μιας συσκευής με την οποία προγραμματίζεται η λήψη φαρμάκων ενός ηλικιωμένου. Για την υλοποίηση της ιδέας αυτής, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με τον Όμιλο «Αυτοματισμού» που επίσης λειτουργεί στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η συσκευή που κατασκεύασαν οι μαθητές με την επωνυμία “Happill” προγραμματίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στον ασθενή τα φάρμακά του την ώρα που πρέπει να τα λάβει. Η “Happill” μιλάει με τη φωνή του εγγονού του παππού και της γιαγιάς, υπενθυμίζοντάς τους ότι πρέπει να λάβουν το χάπι τους. Τότε, αυτόματα κυλάει μέσα από ένα δοχείο το χάπι της συγκεκριμένης ώρας. Σε περίπτωση μη λήψης φαρμάκου, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σε κινητό που έχουμε ορίσει, ενημερώνοντας τον παραλήπτη για την ημέρα και την ώρα της παράλειψης.

Η συσκευή επαναλαμβάνει τα λόγια του εγγονού μέχρι ο ηλικιωμένος να πάρει το χάπι του μέσα από το ειδικό δοχείο. Η συσκευή παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης του συγγενούς του ηλικιωμένου με το πάτημα του κουμπιού έκτακτης ανάγκης.

Η “Happill” μπορεί να προγραμματιστεί 7 ημέρες της εβδομάδας σε τρεις διαφορετικές ζώνες (πρωί – μεσημέρι – βράδυ) και όσες φορές χρειάζεται να λάβει τα φάρμακα ο ασθενής.

Η ομάδα των μαθητών που κατασκεύασε αυτή την πρωτοποριακή συσκευή έλαβε μέρος για 8η συνεχή χρονιά, σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας, στις 10 Φερβρουαρίου 2017, στο εμπορικό κέντρο “The Mall Athens”. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΣΕΝ/Junior Achievement Greece, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Η “Happill” απέσπασε εξαιρετικές κριτικές ανάμεσα σε 100 άλλες διαγωνιζόμενες ιδέες. Η ιδέα του ομίλου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς αθηναϊκά κανάλια και εφημερίδες προέβαλαν συνεχώς τη συσκευή “Happill”. Τον συντονισμό του εγχειρήματος αυτού είχαν αναλάβει ο καθηγητής πληροφορικής και διευθυντής του Λυκείου κ. Ευριπίδης Αναγνωστάκης και η καθηγήτρια μαθηματικών κ. Σταυρούλα Αρνιθενού.

Ένας από τους στόχους της ομάδας των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ήταν να προσελκύσει το ενδιαφέρον φαρμακευτικών εταιρειών, ώστε να προωθήσουν τη συσκευή σε ασθενείς. Η ομάδα κατάφερε να συνεργαστεί με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δωδεκανήσου, ο οποίος κάλυψε μεγάλο μέρος των εξόδων μετάβασης των μαθητών στην Αθήνα και την αγορά των υλικών. Ο σύλλογος χορήγησε stand για το στήσιμο του περιπτέρου στην εμπορική έκθεση και είχε εκφράσει την επιθυμία να κλείσει με την εταιρεία των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμβόλαιο, το οποίο θα περιελάμβανε την αγορά της τεχνογνωσίας της ιδέας, ώστε να κατασκευαστούν συσκευές και να διατεθούν προς πώληση σε φαρμακεία στον Νομό Δωδεκανήσου.

Η ιδιαιτερότητα της συσκευής “Happill” είναι πράγματι πρωτοποριακή για τους εξής σημαντικούς λόγους:

  1. Η συσκευή «μιλάει» με τη φωνή του εγγονού ή της εγγονής, έως ότου, τελικά, ο παππούς ή η γιαγιά λάβουν το χάπι.
  2. Σε περίπτωση που δεν το λάβουν, η συσκευή στέλνει αυτόματα SMS σε αυτόν που έχει αναλάβει τη φροντίδα του ηλικιωμένου και έχει οριστεί ως παραλήπτης του μηνύματος.
  3. Υπάρχει ένα κουμπί, με ασύρματο τηλεχειριστήριο, το οποίο μπορεί να φοράει πάνω του ο παππούς ή η γιαγιά και να το πατήσουν σε περίπτωση ανάγκης, ώστε να σταλεί μήνυμα στο πρόσωπο που έχει οριστεί.
  4. Ενημερώνει αυτόματα με SMS, 24 ώρες πριν τελειώσουν τα χάπια του ασθενούς, ώστε να γίνει άμεσος ανεφοδιασμός.
  5. Υπάρχει δυνατότητα κλήσης της συσκευής, ώστε να μπορεί να μιλάει ο συγγενής σε ανοιχτή ακρόαση με τον παππού ή τη γιαγιά.
  6. Έχει αυτονομία δύο ημερών, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
  7. Τροφοδοτείται με micro usb, όπως όλα τα κινητά τηλέφωνα.
  8. Ο χρήστης μπορεί πολύ εύκολα να ηχογραφήσει φωνητικές εντολές του εγγονού ή της εγγονής, ώστε ο παππούς ή η γιαγιά να νιώθουν οικεία, όταν πρέπει να λάβουν το φάρμακό τους.
  9. Υπάρχει εκφώνηση των ρυθμίσεων συσκευής, κατά τη διάρκεια της έναρξης λειτουργίας της, για αποφυγή λαθών.
  10. H ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της συσκευής γίνεται με κλειδί, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατά λάθος απενεργοποίηση αυτής και να γίνεται μόνο από συγκεκριμένα άτομα (όπως και ο προγραμματισμός αυτής).

Συσκευή “Happill”, λοιπόν,

και είστε ήσυχοι!

Φωτογραφίες