Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του πληθυσμού σε θέματα πρώτων βοηθειών και πρόληψης ατυχημάτων και τραυματισμών, το Ε.Κ.Α.Β. παρέθεσε ομιλία και προσομοίωση παροχής πρώτων βοηθειών στους μαθητές της Β’ Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων μας.

Επιμέλεια: Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός και Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Σκοπός του Ε.K.A.B. (Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας) είναι ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες καθώς και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιδίωξή μας ήταν να εδραιώσουμε στους μαθητές μας την κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής της υγείας και παράλληλα να τους μεταδώσουμε το μήνυμα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο. Αρωγοί στην επιδίωξή μας ήταν οι κκ. Γιώργος Πιπερίδης και Παναγιώτης Σαραντάκος, διασώστες του Ε.K.A.B.

Πρώτες Βοήθειες

Ο κ. Σαραντάκος όρισε τις Πρώτες Βοήθειες ως τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιούνται βήμα προς βήμα, με σκοπό κατ’ αρχήν την αποφυγή του θανάτου και κατά δεύτερον της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης του θύματος καθώς και της προσφοράς ανακούφισης στπν πάσχοντα. Η σειρά των ενεργειών είναι σημαντική, διότι εάν ένας χειρισμός δεν επιτελεστεί σωστά, η αποτελεσματικότητα του επόμενου μπορεί να περιοριστεί. Οι Πρώτες Βοήθειες δεν αποσκοπούν στην τελική θεραπεία, καθώς αυτή θα γίνει πάντα στο κατάλληλο νοσοκομείο.

Ασφάλεια

Στη συνέχεια της ομιλίας, ο κ. Πιπερίδης περιέγραψε τα γενικά χαρακτηριστικά του ατόμου που παρέχει Πρώτες Βοήθειες. Ο κ. Πιπερίδης στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ασφάλειας όλων των εμπλεκομένων, τονίζοντας πως ο εκάστοτε διασώστης οφείλει να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πάσχοντα, να χρησιμοποιεί τη λογική του και να σκέφτεται με ηρεμία. Σημαντική είναι επίσης η διατήρηση του αυτοελέγχου του, ούτως ώστε να μην κάνει πράξεις που θα προκαλέσουν κίνδυνο απώλειας της ζωής ή μη αναστρέψιμης βλάβης στον πάσχοντα. Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να καλεί εξειδικευμένη βοήθεια Ε.Κ.Α.Β., τηλεφωνώντας στο 166 ή στο 112.

Προσομοίωση υποστήριξης της ζωής

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας, παρατέθηκε προσομοίωση για την υποστήριξη ζωής σε άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Αφού εξασφαλιστεί η ασφάλεια της σκηνής, του διασώστη και του θύματος, προχωρούμε στα παρακάτω βήματα:

Έλεγχος ανταπόκρισης του θύματος:

  1. Γονατίζουμε δίπλα του.
  2. Τον πιάνουμε από τους ώμους και τον κουνάμε ελαφρώς.
  3. Του φωνάζουμε «είσαι καλά, είσαι καλά;»
  4. Εάν υπάρχει ανταπόκριση είτε λεκτική είτε με κίνηση, μένουμε δίπλα του και βάζουμε το θύμα σε θέση ασφαλείας, καλούμε βοήθεια και επανεξετάζουμε την κατάστασή του.

Θέση Ασφαλείας

  1. Γονατίζουμε δίπλα στο θύμα, αφαιρούμε τυχόν αντικείμενα (γυαλιά, κλειδιά, κινητό) και τοποθετούμε το θύμα σε ύπτια θέση (ανάσκελα). Βεβαιωνόμαστε ότι τα πόδια του είναι σε ευθεία γραμμή. Φέρουμε τα χέρια του σε επαφή με τον κορμό.
  2. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το άνω άκρο του θύματος που βρίσκεται προς την πλευρά μας σε ορθή γωνία, ως προς τον κορμό του και ως προς τον αγκώνα του.
  3. Φέρουμε και το άλλο άνω άκρο πάνω στο στήθος με κατεύθυνση προς τον ώμο και την παλάμη προς τα κάτω.
  4. Λυγίζουμε το πόδι που βρίσκεται απέναντί του ώστε να πατήσει ολόκληρο το πέλμα του.
  5. Στη συνέχεια, πιάνουμε το λυγισμένο γόνατο.
  6. Πλέκουμε τα δάκτυλα του χεριού μας με τα δάκτυλα του χεριού του θύματος που βρίσκεται από την ίδια μεριά που είναι το λυγισμένο γόνατο.
  7. Τον γυρίζουμε προς τη μεριά μας με μοχλό το λυγισμένο γόνατο.
  8. Φέρουμε το κεφάλι σε ελαφρά έκταση, ώστε να διατηρείται η βατότητα του αεραγωγού.
  9. Παίρνουμε τηλέφωνο στο 166 ή στο 112 και αναφέρουμε ότι έχουμε ένα θύμα που αναπνέει, αλλά δεν ανταποκρίνεται καλά.
  10. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ο διασώστης ελέγχει αν το θύμα διατηρεί φυσιολογική αναπνοή.

Εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση, ξεκινάμε το πρωτόκολλο της βασικής υποστήριξης της ζωής.

Στο τέλος της προσομοίωσης έγινε επίδειξη ορθού τρόπου θωρακικών συμπιέσεων.

Η εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες είναι απαραίτητη για άτομα κάθε ηλικίας. Το Ε.Κ.Α.Β. προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν σεμιναρίων παροχής Πρώτων Βοηθειών σε όποιον το επιθυμεί, χορηγώντας τη σχετική πιστοποίηση.

Ευχαριστούμε θερμά τους κκ. Γιώργο Πιπερίδη και Παναγιώτη Σαραντάκο για την ιδιαίτερα ωφέλιμη ομιλία και προσομοίωση που μας παρέθεσαν.

Πηγή οδηγιών: https://www.ekab.gr/files/entypa/EKAB-protes-voithteis-A4.pdf

 Φωτογραφίες

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab