Όπως το νερό κάνει κύκλο, έτσι και το χαρτί μπορεί να κάνει «κύκλο»! Την πορεία αυτή μάς έδειξε ο εκπαιδευτικός-υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων, κύριος Συργιάνης Χάρης και η κυρία Άννα Χαρίτου, επικεφαλής της επιτροπής περιβάλλοντος του Ιδρύματος Σταματίου.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις που έχει η αλόγιστη χρήση χαρτιού στο περιβάλλον μας και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό, αφήνοντας μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα! Αδειάσαμε τους κάδους ανακύκλωσης χαρτιού των τάξεών μας και αφού τεμαχίσαμε όλα τα χαρτιά, ο κύριος Συργιάνης μάς έδειξε πώς μπορούμε με έναν απλό οικιακό πολυκόφτη και λίγο νερό να φτιάξουμε χαρτοπολτό!

Ο χαρτοπολτός μπήκε σε μια μεγάλη λεκάνη και με τη βοήθεια ενός ξύλινου τελάρου και μιας σίτας «κοσκινίσαμε» τον χαρτοπολτό, δημιουργώντας εκ νέου το νέο μίγμα ανακυκλωμένου χαρτιού μας! Το στραγγίσαμε καλά με τη βοήθεια ενός απορροφητικού πανιού και το αφήσαμε σε φωτεινό σημείο προκειμένου να στεγνώσει. Σε διάστημα 3-4 ημερών το νέο μας χαρτί είναι έτοιμο· μάλιστα, μπορούμε πριν στεγνώσει να του βάλουμε πάνω μικροσκοπικούς σπόρους φυτών ή ακόμα και θαλάσσια φύκια για να γίνει πιο ανθεκτικό χαρτί!

Το Κ.Π.Ε. και το Ίδρυμα Σταματίου μάς παραχώρησαν και εκπαιδευτικό πακέτο, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα υλικά για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτιού και βιβλιοδεσίας.

Τους ευχαριστούμε θερμά!

Φωτογραφίες