Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ταξίδεψαν στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας, ύστερα από πρόσκληση που δέχτηκαν από το Norwood Morialta High School, για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων με θέμα Enriching Humanity through Innovation and Entrepreneurship η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου 2019.

 

Στην παγκόσμια αυτή διοργάνωση συμμετείχαν δεκατρία σχολεία από δέκα χώρες (Αμερική, Αυστραλία, Βιετνάμ, Βραζιλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Κίνα, Νέα Ζηλανδία) με ομάδες μαθητριών και μαθητών Λυκείου. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από το σχολείο μας με τετραμελή ομάδα αποτελούμενη από τη Νεφέλη Μάλλιου, μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, την Ειρήνη Καβάσιλα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, τη Μαίρη Λουλούδη, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, και την Αλέξια Λουκάκη, μαθήτρια της Α’ Λυκείου. Τις μαθήτριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί Φωτεινή Βεργούλλη, μαθηματικός, και Παρασκευή Ζάχου, φιλόλογος. 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθήτριες και οι μαθητές, συμμετέχοντας σε διεθνείς μεικτές ομάδες, μελέτησαν και ανέπτυξαν επτά στόχους των Ηνωμένων Εθνών (“No Poverty”, “Zero Hunger”, “Quality Education”, “Gender Equality”, “Clean Water and Sanitation”, “Affordable and Clean Energy”, “Climate Action”). Αφού ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για προβλήματα που πλήττουν τον πλανήτη και σχετίζονται με τους προαναφερθέντες στόχους, σε κάθε ομάδα τα μέλη κατέθεσαν ιδέες, αντάλλαξαν απόψεις και κατέληξαν, από κοινού, σε προτάσεις-λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι ομάδες σχεδίασαν και οργάνωσαν λεπτομερώς τις προτεινόμενες λύσεις τις οποίες και παρουσίασαν την τελευταία μέρα της Διάσκεψης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις για την ευρηματικότητα που τις χαρακτήριζε.

Παράλληλα, κατά την παραμονή των αποστολών στην Αδελαΐδα δόθηκε η ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τον τόπο, τους ανθρώπους και τον πολιτισμό τους. Σε αυτό συνέβαλαν σημαντικά και οι οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία των επισκεπτών. Οι μαθήτριες του σχολείου μας φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ελλήνων ομογενών που τις αγκάλιασαν ζεστά από την πρώτη στιγμή και φρόντισαν να έχουν μια ευχάριστη, γεμάτη εμπειρίες και συναισθήματα, διαμονή.

Τα οφέλη από τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων είναι αξιοσημείωτα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές γνωρίζουν διαφορετικές κουλτούρεςαλληλεπιδρούν γόνιμα με άλλους λαούς, συνειδητοποιούν ότι έχουν τη δύναμη να αναλάβουν δράση και, ενωμένοι μέσω της διαφορετικότητας, να κάνουν αλλαγές ως ενεργοί πολίτες με συλλογική φωνή.

Η συμμετοχή στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νέων έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους από διαφορετικές χώρες να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς και ως παγκόσμιοι, πλέον, πολίτες να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν και να διαμορφώνουν απόψεις, να προωθούν ιδέες που κινούν τον κόσμο. Επίσης, η συμμετοχή μας δημιούργησε για τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κανάλια επικοινωνίας με άλλα σχολεία από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο της συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών, καινοτόμων ιδεών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Φωτογραφίες