Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της 7ης Μαρτίου, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄Δημοτικού διοργάνωσαν μια εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, με τίτλο «Η πορεία προς την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου», την οποία τίμησε με την παρουσία του ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ελευθερία Βασιλείου, Ζωή Ζαΐρη, Βάσω Πίνδη

 

Οι μαθητές προετοίμασαν και παρουσίασαν μια εκδήλωση που αφορούσε στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στην εκδήλωση προβλήθηκε μία πολυεπίπεδη δράση, μέσω της οποίας οι μαθήτριες κι οι μαθητές γνώρισαν τη σύγχρονη ιστορία της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Πρωτότυπες διδακτικές πρακτικές όχι μόνο κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητών, αλλά προκάλεσαν την εξοικείωσή τους με έναν διαφορετικό τρόπο ανάγνωσης της ιστορίας. Τα παιδιά μελέτησαν την ιστορία του τόπου τους και την ενέταξαν στην ιστορία του κόσμουτους, φωτίζοντας τα κομμάτια της πολιτισμικής τους ταυτότητας.

 Η αναζήτηση των ιστορικών πηγών ξεκίνησε από την Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους του Νομού Δωδεκανήσου, όπου τα παιδιά βίωσαν την ιστορική πληροφορία της συγκεκριμένης εποχής, αγγίζοντας πρωτοσέλιδα εφημερίδων και εξώφυλλα ιταλικών διαβατηρίων. Η αναζήτηση συνεχίστηκε στα ράφια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου. Παράλληλα, δόθηκε έμφαση σε μαρτυρίες ανθρώπων με προσωπικά βιώματα από εκείνη την εποχή και στην άντληση πληροφοριών από ειδικούς επιστήμονες, αρχιτέκτονες και ιστορικούς, ώστε να αναδειχθεί στη σύγχρονη εποχή το πολιτισμικό αποτύπωμα των λαών που πέρασαν από τα Δωδεκάνησα.

Την εκδήλωση συμπλήρωσε μία βιωματική δράση, κατά την οποία οι μαθήτριες και οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού περπάτησαν τη διαδρομή από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι το κτήριο της Περιφέρειας, με σκοπό να «χαρτογραφήσουν» τις αρχιτεκτονικές περιόδους της Ιταλοκρατίας στα φύλλα εργασίας τους, παρατηρώντας τα κτήρια και με βάση τις πληροφορίες που αποκόμισαν από τους εκπαιδευτικούς.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Κυριάκος ΜητσοτάκηςΠρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς για την άρτια εκδήλωση που οργάνωσαν και τόνισε την αξία της τοπικής ιστορίας, επισημαίνοντας παράλληλα τη σημασία της ιστοριογνωσίας.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Ρόδουκ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος προσέφερε στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη μια αναμνηστική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου Ροδίων.

Μέσα σε ένα ανελαστικό εκπαιδευτικό σύστημα, το σχολείο μας αντιδρά και τολμά να καινοτομεί και να δίνει τον πρώτο λόγο στους μαθητές του, όπου με βιωματικές δράσεις και με σημαία την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των παιδιών και την αυτενέργεια επιτυγχάνεται η κατάκτηση της γνώσης. 

Παρακολουθήστε την ομιλία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το βίντεο της οποίας επιμελήθηκε ο κ. Χρήστος Μυστιλιάδης:

 

 

Φωτογραφίες