Στη Γαλλία φτιάχνουν κρέπες για να έχουν καλή σοδειά, εμείς για εξοικείωση με τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα, αφού οι μαθητές έμαθαν τα πάντα για το έθιμο.

Επιμέλεια: Γιούλα Ρούσσου, Καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας

 

Στη Chandeleur γιορτάζουμε στις 2 Φεβρουαρίου την εμφάνιση της Παρθένου Μαρίας στο Ναό μαζί με το Χριστό, σαράντα μέρες μετά τη γέννησή του (Υπαπαντή του Χριστού). Το όνομα handeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει «κερί» στα Γαλλικά, γι’ αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles, δηλαδή «Γιορτή των κεριών». Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους, θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.

Στη Γαλλία σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η «Ημέρα της κρέπας». Η παράδοση αυτή έχει τις αναφορές της σε έναν παλιό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο, εάν την ημέρα της Chandeleur δεν γίνονταν κρέπες, η σοδειά του σιταριού όλης της χρονιάς θα καταστρεφόταν. Εξάλλου, η ετοιμασία της κρέπας ακολουθεί και ένα ακόμη έθιμο, αυτό του χρυσού νομίσματος. Οι άνθρωποι στα χωριά γύριζαν στον αέρα την πρώτη κρέπα με το δεξί τους χέρι, ενώ στο αριστερό κρατούσαν ένα χρυσό νόμισμα. Κατόπιν, τύλιγαν το νόμισμα μέσα στην κρέπα, πριν αυτή περάσει τελετουργικά από όλη την οικογένεια και καταλήξει στο δωμάτιο, σε ντουλάπι του οποίου θα φυλαγόταν μέχρι την επόμενη χρονιά. Κρατούσαν έτσι, ό,τι απέμενε από την κρέπα της προηγούμενης χρονιάς, προκειμένου να δώσουν το χρυσό νόμισμα στον πρώτο φτωχό που θα ερχόταν στο σπίτι τους. Αν όλα τα παραπάνω τηρούνταν, η οικογένεια θα είχε σίγουρα χρήματα, για όλη τη χρονιά.

Στο σχολείο γιορτάσαμε τη Chandeleur με τη Γ’ και Δ’ δημοτικού και στο «ΡΟΔΙΩΝ Μάθησις» με την Α1.1 με ένα πολύ γευστικό τρόπο, φτιάχνοντας κρέπες στο εστιατόριο των Εκπαιδευτηρίων Rest Point! Στη Γαλλία φτιάχνουν κρέπες για να έχουν καλή σοδειά, εμείς για εξοικείωση με τη γαλλική γλώσσα και κουλτούρα, αφού οι μαθητές έμαθαν τα πάντα για το έθιμο.

Ευχαριστούμε πολύ τον σεφ του Rest-point κ. Αντώνη Γαλανό για την πολύτιμη βοήθειά του.

Φωτογραφίες