Τι είναι «ψόγος»; Τι σημαίνει «αβελτηρία»; Ποια η σωστή χρήση του όρου «οιηματίας»; Πώς χρησιμοποιούνται φράσεις, όπως «ακρογωνιαίος λίθος», «έπεα πτερόεντα», «ειρήσθω εν παρόδω»; Πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούν οι μαθητές να μάθουν όλα αυτά;

 

Η απάντηση δόθηκε στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019. Ένα γλωσσικό παιχνίδι ήταν η μέθοδος που παρέσυρε και ενθουσίασε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές του Γυμνασίου καθώς και της Α’ Λυκείου. Η ομάδα των φιλολόγων των Εκπαιδευτηρίων σχεδίασε και υλοποίησε ένα παιχνίδι γνώσεων, με διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την ορθή χρήση λέξεων και όρων, τη σημασία φράσεων της αρχαίας ελληνικής γλώσσας που επιβιώνουν μέχρι σήμερα καθώς και λέξεις ροδίτικου ιδιωματισμού.

Η έναρξη του παιχνιδιού σηματοδοτήθηκε από την παρουσίαση που πραγματοποίησαν μαθητές της Β’ Λυκείου, οι οποίοι κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Οι ομάδες των μαθητών, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της πληροφορικής, προσομοίωσαν ένα κανονικό τηλεπαιχνίδι με παρουσιαστές, χρονομετρήσεις και ποσοστά σωστών απαντήσεων.

Η συνέχεια του Γλωσσικού Παιχνιδιού «Μή μου τὸν λόγον τάραττε» θα δοθεί στις αίθουσες του Γυμνασίου και του Λυκείου, όπου οι μαθητές θα επαναλάβουν τις ερωτήσεις και θα συζητήσουν τις σωστές απαντήσεις με τους φιλολόγους των τμημάτων τους.

Κερδισμένοι στο τέλος όλοι και κυρίως η ελληνική γλώσσα. Άλλωστε, ο ενθουσιασμός, η πρωτοβουλία, η συμμετοχικότητα και η συνεργασία αποτελούν τη «λυδία λίθο» για ένα σύγχρονο, ευχάριστο και δημιουργικό σχολικό περιβάλλον. «Μαθαίνουμε παίζοντας» δεν είναι «σχήμα λόγου», είναι μια πραγματικότητα, αρκεί το μεράκι και η θέληση των εκπαιδευτικών να συναντήσουν την υποστήριξη και τις υποδομές ενός σχολείου.

Νικήτριες αναδείχθηκαν συνολικά 5 ομάδες, αφού τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα μοιράστηκαν με το ίδιο ποσοστό ορθών απαντήσεων δύο ομάδες. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μάριο Χατζημιχάλη, καθηγητή Πληροφορικής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», για την πολύτιμή βοήθειά του.

 

1η ομάδα

Μπαλτενσπέργκερ Νικόλ

Πουλάκης-Στεφανίδης Γεράσιμος

Βρούχος Γιώργος

Κασάπη Σοφία

Καλπακίδης Λουκάς

Παπαβασιλείου Βασίλης

Χαρίτου Φαίδρα

 

2η Ομάδα

Παπαγεωργίου Κοσμάς

Παπαγρηγορίου Κυριακή

Παππά Έφη

Αρνίτταλη Μαρία

Σκαρτάδος Νίκος

Κοντός Γιώργος

Πυθαρούλης Μανώλης

 

2η Ομάδα

Τζεδάκης Κωνσταντίνος

Καλαφατάς Άγγελος

Δούναβης Γιώργος

Γιακουμάρου Κωνσταντίνα

Αργυρίου Μαριλού

Χατζησταματίου Εμμανουέλα

Βασιλειάδης Φραγκίσκος

 

3η Ομάδα

Καλογερή Εύα

Οικονόμου Αναστάσης

Σου Άγγελος

Ζανεττούλλη Ελένη

Καλπακίδης Μάριος

Λουλούδης Γιάννης

Τριανταφύλλου Αγάπη

 

3η Ομάδα

Σταματιάδη Στεφανία

Παπαδάκη Μεταξία

Θεοχαρίδου Αμαλία

Πόλος Κωνσταντίνος

Αγαδάκη Λία