Μαθητές του Λυκείου του σχολείου μας, συνοδεία των εκπαιδευτικών Αναγνωστάκη Ευριπίδη και Παπακωνσταντίνου Ειρήνη, συμμετείχαν στο 9RhodesMRC Διεθνές Συνέδριο προσομοίωσης Περιφερειακών Οργανισμών Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2018.

 

 

Το γενικό θέμα του Συνεδρίου ήταν «Προς την αποτελεσματική οικοδόμηση Ειρήνης και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο», καθώς εστίασε στην προώθηση των περιφερειακών διεθνών συνεργασιών στην επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν τον κόσμο μας. Από το 2017, το RhodesMRC τιμά και αφιερώνεται στην επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπως αυτοί έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη, και έχει λάβει την επίσημη στήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης Δυτικής Ευρώπης των Ηνωμένων Εθνών.

Το RhodesMRC 2018 διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET. Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη και το Εργαστήριο Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ακαδημαϊκοί συνεργάτες, ενώ το συνέδριο τηρεί ισχυρούς δεσμούς με άλλες αντίστοιχες διοργανώσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Για τη μαθητική προσομοίωση του συνεδρίου, προσομοιώθηκαν δύο επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης, μία αφιερωμένη στη Δημοκρατία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και μία αφιερωμένη στην Εκπαίδευση, και οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φέτος υπήρξε και μία νέα επιτροπή που προσομοίωσε μια ad-hoc παγκόσμια συνδιάσκεψη για το περιβάλλον, με τίτλο “Our Planet Summit”.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία προσομοίωσης γίνεται στην αγγλική γλώσσα και ακολουθεί το τυπικό των διεθνών οργανισμών που προσομοιώνει. Την προετοιμασία των επιτροπών ανέλαβε ομάδα φοιτητών Νομικής και Πολιτικών Επιστημών από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας – η οποία αναλαμβάνει και την τελική εκτέλεση της προσομοίωσης, ενώ την επίβλεψη της ακαδημαϊκής αρτιότητας της όλης διαδικασίας του συνεδρίου έχει Επιστημονική Επιτροπή 24 καθηγητών και εμπειρογνωμόνων από πανεπιστήμια και φορείς 4 χωρών.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία τον κ. Καβουκλή Μιχαήλ, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC και πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, την κ. Τσουρδιού Μαγδαληνή, Γραμματέα του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, και την κ. Φιλιππάκη Λίνα, μέλος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.