Την Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της Ζ.Ε.Δ., οι μαθητές του τμήματος Γ1 Γυμνασίου επισκέφθηκαν την έκθεση κεραμικών ΙΚΑΡΟΣ, που στεγάζεται στο Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου, και γνώρισαν την ιστορία του ομώνυμου εργοστασίου κεραμικών της Ρόδου.

Επιμέλεια: Ιωάννα Ροδίτη, Φιλόλογος

 

Η εταιρεία Industria Ceramiche Rodio Orientali (I.C.A.R.O.) ιδρύθηκε το 1928 με σκοπό την παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών, αντιγράφων των λινδιακών κεραμικών του Ιζνίκ. Τη δεκαετία 1930-1940 η παραγωγή της εταιρείας ακμάζει και επιβιώνει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου πωλείται στον Ρόδιο επιχειρηματία κ. Κωνσταντίνο Δ. Χατζηκωνσταντή και λειτουργεί υπό την επωνυμία ΙΚΑΡΟΣ ως το 1988.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο της έκθεσης και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατήρησαν μια μεγάλη ποικιλία από διακοσμητικά κεραμικά πιάτα, βάζα και είδη καθημερινής χρήσης. Με την εμπειρία αυτή συνειδητοποίησαν ότι η παραγωγή καλλιτεχνικών κεραμικών αποτελούσε στο πρόσφατο παρελθόν μια από τις βασικές δραστηριότητες του νησιού μας και αντιλήφθηκαν γιατί ο ΙΚΑΡΟΣ αποτελεί σημείο αναφοράς στη συνείδηση των κατοίκων της Δωδεκανήσου.

Φωτογραφίες