Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση»στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου στη Ρόδο.

Επιμέλεια: Ιωάννα Ροδίτη, Φιλόλογος

 

Την Τρίτη, 28 Νοεμβρίου οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου επισκέφτηκαν την έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση», στο ανακαινισμένο κτήριο του Παλαιού Ελληνικού Προξενείου στη Ρόδο.

Εκεί, φιλοξενήθηκαν από την κ. Ειρήνη Τόλιου, προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Δωδεκανήσου και ξεναγήθηκαν από την ίδια στους χώρους της έκθεσης. Με την καθοδήγηση της κ. Τόλιου, οι μαθητές παρατήρησαν ιστορικές φωτογραφίες και ήρθαν σε επαφή με πλούσιο ιστορικό υλικό που αφορά την Ιταλική κατοχή (1912-1945), τη δίνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945), τη Βρετανική διοίκηση (1945-1957), την ελληνική στρατιωτική διοίκηση (1947-1948), τη γενική διοίκηση Δωδεκανήσου (1948-1955) και το μέτωπο της διπλωματίας (1946-1947).

Οι μαθητές προσέγγισαν και σχολίασαν τις φωτογραφίες ως πρωτογενείς ιστορικές πηγές, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις λεπτομέρειες των φωτογραφιών που αποκαλύπτουν ιστορικές γνώσεις και συγκρίνοντας τη Δωδεκάνησο του τότε με τη Δωδεκάνησο του σήμερα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρακολούθηση βιντεοσκοπημένου (οπτικού) αρχειακού υλικού με σκηνές από τη ζωή στη Δωδεκάνησο τις περιόδους που προαναφέρθηκαν και με επίλυση αποριών των μαθητών σχετικά με την ιστορία και την αρχιτεκτονική του κτηρίου του Προξενείου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Παλαιό Προξενείο (οικία της οικογένειας Σάββα Παυλίδη επί της οδού Ι. Καζούλη 8, στην πόλη της Ρόδου) έπαψε να λειτουργεί στις 28 Οκτωβρίου 1940, ημέρα κήρυξης του Ελληνοϊταλικού πολέμου και άνοιξε φέτος ξανά για να εγκαινιάσει την έκθεση «Η μακρά πορεία της Δωδεκανήσου προς την Ενσωμάτωση», στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 ετών από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των ΓΑΚ-Αρχείων Νομού Δωδεκανήσου.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ειρήνη Τόλιου για την ευκαιρία που δόθηκε στους μαθητές μας να γνωρίσουν και να αναλύσουν αρχειακό υλικό σχετιζόμενο με την ιστορία του τόπου μας.

Φωτογραφίες