Με κέφι κι ενθουσιασμό ξεκίνησαν τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017 τις δράσεις της Φυσικής Εβδομάδας οι μικροί επιστήμονες!

 

Δράση 1η: Ηλεκτρισμός Volt – Amper & Ohm

Επιμέλεια – Υπεύθυνοι Δράσης: Θανάσης Κλαδάκης & Βλάσης  Τσίννας

 

Πρώτη ημέρα και οι μικροί μας ερευνητές άρχισαν να κατανοούν την αξία της φυσικής στην καθημερινότητά τους. Έφτιαξαν τη δική τους «μπαταρία» για να λειτουργήσει ρολόι τοίχου από … πορτοκαλάδα, είδαν μαγνητικές βελόνες να στρέφονται κοντά σε ηλεκτρικό ρεύμα, έβαλαν σε κίνηση ηλεκτρικούς κινητήρες και γεννήτριες, είδαν την αρχή λειτουργίας των … αιολικών πάρκων, έφτιαξαν dimmer από μύτες μολυβιών!

Ακολούθησε το workshop αναγνωρίζοντας υλικά που είναι «φίλοι του ρεύματος» ή μονωτές.

Η χαρά της ανακάλυψης γέμισε χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών!

Φωτογραφίες

Δράση 2η: Οι τσουλήθρες της βαρύτητας – Ελεύθερη Πτώση Σωμάτων

Επιμέλεια – Υπεύθυνοι Δράσης: Σταύρος Ζαφειρίου & Βασιλική Πίνδη, Εκπαιδευτικοί

 

Τι θα συνέβαινε εάν ο Γαλιλαίος και ο Αριστοτέλης είχαν την τύχη να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους σχετικά με την πτώση σωμάτων; Οι μικροί ερευνητές  της Φυσικής Εβδομάδας, διερεύνησαν τους παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο πτώσης σωμάτων, πειραματίστηκαν και κατέληξαν σε συμπεράσματα. Τελικά, ο Γαλιλαίος επιβεβαιώθηκε …. αλλά και όσοι μαθητές είχαν από την αρχή την ίδια άποψη.

Στη συνέχεια, κατασκεύασαν τις δικές τους «τσουλήθρες βαρύτητας», έτσι ώστε να διερευνήσουν περεταίρω την επιρροή της βαρύτητας στην κίνηση διαφορετικών σωμάτων. Οι μαθητές χρονομέτρησαν, σύγκριναν και συσχέτισαν τα αποτελέσματά τους με τα μεγέθη και τα υλικά των σωμάτων που χρησιμοποίησαν.

Φωτογραφίες