Η δεύτερη ημέρα των Φυσικών Επιστημών (Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017) περιελάμβανε περισσότερες δράσεις για τους νεαρούς επιστήμονες!

 

Δράση 1η: Ηλεκτρονική: Όταν τα ηλεκτρόνια κινούνται…

Επιμέλεια – Υπέυθυνοι Δράσης: Θανάσης Κλαδάκης & Βλάσης Τσίννας

 

Αφιερωμένη στα … ηλεκτρονικά και τις εφαρμογές τους! Σήμερα, η μέρα ξεκίνησε με πολύμετρα, παλμογράφους, διόδους και … κολλητήρια. Οι μικροί ερευνητές έμαθαν πώς λειτουργούν τα τηλέφωνα και τα μικρόφωνα, κατασκεύασαν απλές πύλες OR και ΑND και κατανόησαν την εφαρμογή τους σε PC και Τablet. Ημιαγωγοί, φωτοβολταϊκά, ανυψωτές τάσεων και οι εφαρμογές τους στα παιδικά παιχνίδια.

Στο workshop οι μικροί επιστήμονες έφτιαξαν το δικό τους … φως ασφαλείας!

Φωτογραφίες

Δράση 2η: Θερμαίνοντας και Ψύχοντας υλικά

Επιμέλεια – Υπέυθυνος Δράσης: Παναγιώτης Παππάς, Χημικός, M.Sc.

 

Στo πλαίσιο της Εβδομάδας Φυσικών Επιστημών, πραγματοποιήθηκε η εργαστηριακή δραστηριότητα με θέμα την θέρμανση και την ψύξη των υλικών σωμάτων. Τα παιδιά προσδιόρισαν τη θερμοκρασία που λιώνουν υλικά που χρησιμοποιούν καθημερινά, όπως μαργαρίνη, βούτυρο, παγάκια και κερί. Διαπίστωσαν ότι τα υλικά δεν λιώνουν στην ίδια θερμοκρασία και αυτό συνδέθηκε με τη δομή τους και τις δυνάμεις στον μικρόκοσμο. Διαπίστωσαν επίσης, ότι η θέρμανση και η αλλαγή της φυσικής κατάστασης δεν είναι ακριβώς πάντα αντιστρέψιμη ζεσταίνοντας ασπράδι αυγού, οπότε έμαθαν και για τα χημικά φαινόμενα. Τέλος, διερεύνησαν γιατί ρίχνουμε αλάτι στους παγωμένους δρόμους.

Η συνεργασία με τα παιδιά ήταν άψογη, οπότε σε αντίστοιχο επίπεδο ήταν και η απορρόφηση των γνώσεων.

Φωτογραφίες