Τι είναι η «Αλεκτρώνα» και από πού πήρε το όνομά της; Πόσοι από εμάς γνωρίζουν την Δωρική κρήνη στην Φιλέρημο; Πόση σχέση έχει η τοπική ιστορία με την πεζοπορία

Του Μάνου Δεληγιαννάκη, Φιλολόγου

 

Το ραντεβού με τον κ. Γιάννη Αυγενικό είχε δοθεί στις 10 π.μ. στο παλιό Δημοτικό της Παστίδας. Οι νεαροί φυσιοδίφες της Α’ τάξης του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», αφού ξεναγήθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που στεγάζεται στον χώρο του παλιού σχολείου, οδηγήθηκαν στο γραφείο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Αλεκτρώνα» και έμαθαν τον σκοπό λειτουργίας της.

Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που συνδυάζει την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας με την πεζοπορία, ο οποίος πήρε το όνομά του από την μυθολογική κόρη του Ήλιου και της Ρόδου, Αλεκτρώνα.

Αφού παρακολούθησαν μία σύντομη ψηφιακή παρουσίαση σχετικά με το μνημείο και την διαδρομή που επρόκειτο να ακολουθήσουν, οι φιλόδοξοι κι ορεξάτοι πεζοπόροι ξεκίνησαν με μπόλικο μεράκι και εύθυμη διάθεση. Η διαδρομή που θα ακολουθούσαν είχε αφετηρία το χωριό Παστίδα και κατέληγε στον ιερό χώρο της Φιλερήμου.

Ακολουθώντας το μονοπάτι με την μαγευτική θέα, μια έκπληξη περίμενε τους νεαρούς φυσιολάτρες λίγο πριν την κορυφή: στο ξέφωτο που έκατσαν να ξαποστάσουν απολαμβάνοντας το κολατσιό τους, συνειδητοποίησαν πως βρίσκονταν μπροστά από ένα αρχαίο μνημείο που δεν γνώριζαν.

Επρόκειτο για την Δωρική κρήνη, ένα μνημείο που ανήκε σε δωρικό ναό προς τιμήν της Αθηνάς και είχε αναστηλωθεί από Ιταλούς αρχαιολόγους. Το μνημείο είχε επισκεφθεί και ο Γιώργος Σεφέρης το καλοκαίρι του 1971, σε ένα ολιγοήμερο ταξίδι του στο νησί του Ήλιου. Μην μπορώντας να συγκρατήσουν την περιέργειά τους, τα παιδιά ακολούθησαν τον κ. Αυγενικό σε μία πλαϊνή είσοδο του μνημείου και προχώρησαν σε μερικές από τις στοές για να τις εξερευνήσουν. Χαρούμενοι οι μικροί εξερευνητές, αισθάνθηκαν πως αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας, με αφορμή απλώς έναν περίπατο στο βουνό.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε στον ιερό χώρο της Φιλερήμου, από όπου οι νεαροί φυσιοδίφες επέστρεψαν στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», έπειτα από μία μέρα γεμάτη περιπέτεια και συγκινήσεις.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Γιάννη Αυγενικό για την μοναδική εμπειρία που μας προσέφερε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις περιηγήσεις που οργανώνει ο Συνεταιρισμός, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα https://www.alektrona.gr ή να καλέσετε στο 6932432132