Διαδίκτυο : εργαλείο ή κίνδυνος; 

«Περνάω αρκετή ώρα στο Διαδίκτυο, πώς μπορώ να ελέγξω τον εαυτό μου;»

Επιμέλεια: Μάνος Δεληγιαννάκης, Φιλόλογος

 

Ομιλία για το επίκαιρο θέμα του εθισμού στο Διαδίκτυο με ομιλήτριες τις ψυχολόγους κ. Ντίνα Σιάγκα και κ. Αλεξία Κυπριώτη από την «Πανάκεια», μία Εταιρεία Ανάπτυξης Κοινοτικών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ».

Η ομιλία ξεκίνησε με τον ορισμό του «εθισμού» και τη διάκριση της «πολλής» χρήσης του διαδικτύου από περιπτώσεις εθισμένων ατόμων. Οι ψυχολόγοι συζητούσαν και άκουγαν προσεκτικά τις απόψεις των τετραπέρατων μαθητών, οι οποίοι περιέγραφαν την δική τους οπτική γύρω από το Διαδίκτυο και την χρήση που κάνουν παιδιά της ηλικίας τους.

Στην συνέχεια, παρουσιάστηκαν με λεπτομέρειες τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα των εθισμένων ατόμων, με την ταυτόχρονη προβολή παρουσίασης και σχετικών βίντεο. Οι αλληγορικές ιστορίες που προβλήθηκαν, κινητοποίησαν περισσότερο τους μαθητές, οι οποίοι δεν δίσταζαν να εκφράζουν τις απορίες και τους προβληματισμούς για το φλέγον θέμα που μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους.

Έπειτα, αναλύθηκαν τα αίτια που μας μπορούν να μας ωθήσουν στον εθισμό του Διαδικτύου καθώς και οι κίνδυνοι που κρύβονται στον αχανή Κυβερνοχώρο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους νεαρούς χρήστες, όσον αφορά την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου, την επικοινωνία, τις συναλλαγές κ.ά..

Τέλος, δόθηκαν προτάσεις για ορθή χρήση του Διαδικτύου με βασικές αρχές την ασφάλεια, την υπευθυνότητα και την διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων μας. Οι μαθήτριες και οι μαθητές απόλαυσαν την ομιλία και αποχώρησαν συνειδητοποιώντας πως το Διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που μας εξυπηρετεί και μας διευκολύνει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας τρομάζει, εφόσον η χρήση του γίνεται με σύνεση και υπευθυνότητα.

Η μέρα συνεχίστηκε με εκπαιδευτικές εξορμήσεις σε διάφορους προορισμούς για όλο το Γυμνάσιο.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τις ψυχολόγους κ. Ντίνα Σιάγκα και κ. Αλεξία Κυπριώτη που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας και μας ενημέρωσαν για αυτό το επίκαιρο θέμα.