Την Πέμπτη 18 Απριλίου οι μαθητές Γυμνασίου παρακολούθησαν μια προσομοίωση του διαγωνισμού φυσικών επιστημών HYNT στο πλαίσιο της Ζ.Ε.Δ. Συγκεκριμένα, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Rodion Experimenters είχαν σε ομάδες όλους τους ρόλους ενός science fight, δηλαδή αυτούς των reporter, opponent και reviewer και παρουσίασαν στους συμμαθητές τους τις συνθήκες, το πλαίσιο και τη δομή της διοργάνωσης. Το πείραμα που θα παρουσιάσουν στον Διαγωνισμό είναι το «Oil spot photometer».

Επιμέλεια: Βασίλης Τσίκος, Καθηγητής Φυσικής PGCE

Ο IYNT είναι ένας διαγωνισμός θετικών επιστημών μεταξύ ομάδων-σχολείων. Οι ομάδες (6 ατόμων, ηλικίας από Α’ Γυμνασίου μέχρι και Α’ Λυκείου) προετοιμάζονται όλη τη σχολική χρονιά σε 17 προβλήματα και παρουσιάζουν τις λύσεις τους – powerpoints στα λεγόμενα Science Fights.

Εκεί, αναλαμβάνουν ρόλους (Reporter-Opponent-Reviewer) και ασκούν κριτική στις λύσεις άλλων ομάδων (σε μορφή debate), υπερασπίζονται τις λύσεις τους ή κάνουν review της παρουσίασης των άλλων ομάδων.

Ο IYNT γεφυρώνει τα κενά μεταξύ των φυσικών επιστημών και εμπνέει τους μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν τον κόσμο, να πειραματιστούν, να εργαστούν σε ομάδες και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες σε ένα διερευνητικό περιβάλλον. Τα προβλήματα του IYNT προέρχονται από διάφορους τομείς των φυσικών επιστημών και προσελκύουν τους μαθητές σε διεπιστημονική, ανεξάρτητη έρευνα.

Οι ομάδες λαμβάνουν πρώτα μέρος στον ελληνικό διαγωνισμό (HellenicYNT), όπου διεκδικούν το χρυσό μετάλλιο.

Οι καλύτεροι μαθητές αυτών έχουν δικαίωμα συμμετοχής με την εθνική μας ομάδα στον διεθνή ΙΥΝΤ, ο οποίος κάθε καλοκαίρι διεξάγεται σε διαφορετική χώρα, αλλά και σε μικρότερα διεθνή τουρνουά (π.χ. στη Σόφια της Βουλγαρίας). Τα προβλήματα του ΙΥΝΤ είναι τα ίδια με του ελληνικού, με αποτέλεσμα οι μαθητές να είναι προετοιμασμένοι και για τον διεθνή. Η γλώσσα του διαγωνισμού (ελληνικός και διεθνής) είναι τα αγγλικά.

Ο φετινός διαγωνισμός 5th HellenicYNT στον οποίο συμμετείχαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ομίλου Rodion Experimenters του Σχολείου μας διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, 27-30 Απριλίου 2024.