Τα προγράμματα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να εφαρμόσουν σε κρίσιμες καταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Όμιλο EUROMEDICA, είχαμε την χαρά να φιλοξενήσουμε στα Εκπαιδευτήρια μας την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES.

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Χατζηφούντας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

 

Η παροχή πρώτων βοηθειών αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει κάποιος.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος, η γνώση των πρώτων βοηθειών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, ανάμεσα στην ανάρρωση και την ανακούφιση του πόνου. Tα στατιστικά μαρτυρούν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους κατά την διάρκεια της ζωής του θα τύχει να είναι παρών σε περιστατικό με συνάνθρωπο του που χρειάζεται πρώτες βοήθειες. Είναι μια δεξιότητα με την οποία όλοι θα έπρεπε να είναι εξοικειωμένοι, και ιδίως οι νέοι στην εκπαίδευσή τους.

Στο γυμνάσιο και το λύκειο, η επιμόρφωση στην παροχή πρώτων βοηθειών αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα προγράμματα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών επιτρέπουν στους μαθητές να αποκτήσουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να εφαρμόσουν σε κρίσιμες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον Όμιλο EUROMEDICA, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στα Εκπαιδευτήριά μας την Ανθρωπιστική Οργάνωση KIDS SAVE LIVES. To πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES πραγματοποιεί σεμινάρια σε σχολεία σε όλη την χώρα εκπαιδεύοντας μικρούς και μεγάλους, έτσι ώστε οι μαθητές τους να βοηθούν σε επείγοντα περιστατικά ως «Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι» (First Responders) μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Τα σεμινάρια σε μαθητές και εκπαιδευτικούς περιλάμβαναν τόσο θεωρητική όσο και πρακτική εκπαίδευση.

Στην αρχή, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν σχετικά με τους κινδύνους και τις καταστάσεις που μπορεί να απαιτήσουν πρώτες βοήθειες. Έμαθαν να αναγνωρίζουν σημάδια και συμπτώματα σοβαρών προβλημάτων υγείας καθώς και να αντιδρούν αποτελεσματικά σε αυτά. Έπειτα, μέσα από πρακτικές ασκήσεις και σενάρια, εξασκήθηκαν στη χρήση βασικών τεχνικών πρώτων βοηθειών, όπως η εφαρμογή του CPR και η σωστή χρήση αυτόματου εξωτερικού απινίδωτή.

Οι μαθητές, μέσα από τα σενάρια των εκπαιδευτών, ένιωσαν την ένταση και το άγχος που κρύβουν καταστάσεις έκτακτής ανάγκης και έμαθαν να αντιδρούν με τα τη σωστή μεθοδολογία και ηρεμία που χρειάζεται, έτσι ώστε να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη.

Εκτός από τις βασικές δεξιότητες, τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών προωθούν επίσης την εμπιστοσύνη και τη συνεργατικότητα. Οι μαθητές έμαθαν όχι μόνο πώς να αντιδρούν σε περιστάσεις κρίσης, αλλά και πώς να συνεργάζονται για να παρέχουν αποτελεσματική βοήθεια. Αυτή η εκπαίδευση δημιουργεί μια κουλτούρα αλληλεγγύης και φροντίδας μεταξύ των μαθητών, η οποία είναι απαραίτητη για μια ασφαλή διαβίωση.

Η παροχή πρώτων βοηθειών αποτελεί ένα ζωτικό μέρος της εκπαίδευσης, που όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε και να αξιοποιήσουμε. Από τη στιγμή που η ανθρώπινη ζωή μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε, η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί πραγματική δύναμη που μπορεί να σώσει ζωές.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Στεφανάκη Αναστάση και όλη την ομάδα του KIDS SAVE LIVES για την λεπτομερή και πολύ ουσιαστική επίδειξη  καθώς και τον κ. Τσιγάρο Μιχάλη, διευθυντή του Ομίλου ΕUROMEDICA, για την εφαρμογή και την πραγματοποίηση της εκπαίδευσης.