Με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να μάθεις για τη διαδικασία της σποράς; Στο νηπιαγωγείο μας πάντως ανακαλύψαμε αρκετούς!

Επιμέλεια: Καλλιόπη Στρατήγη, Εκπαιδευτικός

 

Πώς μετατρέπονται οι σπόροι σε φυτά; Τι χρειάζονται οι σπόροι για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν; Μέσω τραγουδιών, εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και συζητήσεων στην τάξη τα παιδιά έμαθαν για τη διαδικασία της σποράς. Τι σημαίνει οργώνω, θερίζω, αλωνίζω και αλέθω; Ποια είναι τα μέρη του φυτού και του δέντρου και πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε την ανάπτυξή τους;

Μέσω πολλών βιωματικών δραστηριοτήτων τα παιδιά έζησαν τη διαδικασία του ραβδίσματος αλλά και της συγκομιδής της ελιάς στον κήπο του σχολείου μας. Δημιούργησαν με υλικά της τάξης σκιάχτρα για να βοηθήσουν τα σποράκια που φύτεψαν να αναπτυχθούν χωρίς τα πουλιά να κλέψουν τους σπόρους τους. Κατασκεύασαν αμφορείς για τους σπόρους αλλά και τις ελιές τους και έλυσαν αινίγματα σχετικά με το λάδι και τη σπορά. Παρατήρησαν και σχολίασαν έργα τέχνης με θέμα τους το λιομάζωμα και την ελιά και, τέλος, αφού έμαθαν για όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουν και το ψωμί με το λαδάκι!

Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και δύσκολες πολλές φορές, όμως οι καρποί τους πάντα μας ανταμείβουν!

Φωτογραφίες