Και τι δε χαρήκαμε, στ’ αλήθεια, κατά τη διάρκεια της εμπειρίας μας στο Καστελλόριζο για ακόμη μία χρονιά! Πειράματα, βιωματικά εργαστήρια, εκθέσεις απτικών γρίφων, μαθήματα Αστρονομίας από καταξιωμένους επιστήμονες, διαλέξεις αλλά και κινηματογραφικούς γρίφους! Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μαθήτριες και μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν την πολύτιμη ευκαιρία να ζήσουν μία συναρπαστική εμπειρία σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας μας. Το υπέροχο Καστελλόριζο, απλωμένο με ζηλευτή χάρη στην ανατολική εσχατιά της Ελλάδας, μάς υποδέχθηκε στις 20-22 Οκτωβρίου 2023, και κέρδισε τις καρδιές μας με τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του και τη μοναδική γραφικότητά του!

Σκοπός του ταξιδιού της ομάδας μας ήταν η συμμετοχή μας στο 3ο Φεστιβάλ Γρίφων του Καστελλορίζου. Η επιτυχία του Φεστιβάλ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αποτελώντας πλέον θεσμό, μέσα από τον οποίο διαχέεται η επιστημονική γνώση σε μικρούς και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα να ακουστεί η ελληνική ψυχή και να εκτιμηθεί ο παραγόμενος πολιτισμός του πιο ακριτικού νησιού μας.

Τα παιδιά του σχολείου μας αλλά και μαθητές του νησιού, ενήλικες και επισκέπτες, ψυχαγωγήθηκαν με ποικίλους τρόπους, μέσα από δράσεις που προετοίμασαν επιστήμονες και καλλιτέχνες από διάφορες πόλεις της χώρας μας, οι οποίοι αφοσιώθηκαν στους παιδαγωγικούς και επιστημονικούς σκοπούς του Φεστιβάλ με μεράκι, δημιουργική έμπνευση, καλή διάθεση και πηγαίο χιούμορ.

Για τρεις ημέρες, στο διάστημα 20-22 Οκτωβρίου 2023, το μικρό αυτό ακριτικό νησί έγινε το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης, φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, παιγνιδιών και εργαστηρίων. Η νέα γνώση γίνεται ένας μεγάλος επιστημονικός γρίφος που επιζητεί την επίλυσή του.

Σημαντικοί ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί σχεδίασαν τις παρουσιάσεις τους γεμάτες με κάθε λογής γρίφους προσαρμόζοντας τις ειδικά για τις απαιτήσεις του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου.

Ο ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής μάς αποκάλυψε τα μυστικά της πλοήγησης στο διάστημα. Παρακολουθώντας την ομιλία του ποιος δεν θα ανυπομονεί πλέον να «αγναντέψει» καλύτερα τον βραδινό ουρανό αλλά να παρατηρήσει και το άστρο της ημέρας;

Η θρυλική αστρο–ηλιο παρατήρηση επέστρεψε δυναμικά τη φορά αυτή, μάλιστα εμπλουτισμένη και με αστρφωτογράφηση βαθέως ουρανού μέσα από την σύμπραξη τριών φορέων: του Αστεροσκοπείου Αθηνών, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής /ΙΤΕ (με τη στήριξη του ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ) και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι».

Το ταξίδι του στην Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες μάς αφηγήθηκε ο καθ. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι εμπειρίας ζωής έγινε πηγή έμπνευσης και παράδειγμα θέλησης για το νεανικό κοινό.

Το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής, του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία, προσεγγίστηκε μέσα από διαφορετικές δράσεις. Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης άνοιξε έναν ζωντανό διάλογο για το Περιβάλλον και την Υγεία, ενώ το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών του Παν/μίου Κρήτης & ΕΛ.Ι.Δ.ΕΚ παρουσίασε το πρόγραμμα «Μαθαίνοντας και διδάσκοντας για την Κλιματική Αλλαγή» (EDU4Clima) με απλά πειράματα επίδειξης. Επιπρόσθετα, και ο χημικός Δημήτρης Κονιδιτσιώτης «Science is Fun» – ΕΕΦ απάντησε, μέσα από εντυπωσιακά πειράματα, σε ερωτήματα, όπως: Τι είναι καύση, τα καύσιμα και τα καυσαέρια είναι τα ίδια, και ποιες οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων; Τέλος, η Δέσποινα Κοροντίνη (ΜENSA) με τα «S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά προβλημάτων για επίλυση λύση: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία» έδωσε τη δική της επιστημονική αντιμετώπιση.

Μένοντας στον χώρο των εργαστηρίων, ο Μανόλης Αγγελάκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παστέρ, και η ομάδα του αποκάλυψαν τα μυστικά αλλά και κάποιες δραστηριότητες ενός ερευνητικού εργαστηρίου. Παίζοντας λοιπόν «ανέσυραν» τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας.

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική από τον κ. Μάριο Χατζημιχάλη, καθηγητή Πληροφορικής και Διευθυντή Γυμνασίου στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», εξήψε για άλλη μια χρονιά τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών. Άλλη μία ενδιαφέρουσα δράση ήρθε από τη Ρόδο, με την καθηγήτρια Χρυσάνθη Σκουμπουρδή / ΤΕΠΑΕΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δείχνει στα παιδιά του Δημοτικού πώς «Μετράμε τα μήκη παίζοντας».

Η ανατρεπτική ομάδα των Science Reactors με το γνωστό Stand up Science kids έκανε τις δικές της επιστημονικές «αποδράσεις» και η Εκπαιδευτικός Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου συνδύασε τα μαθητικά με τη μουσική.

Η προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» προβλήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το ντοκιμαντέρ αναφερόταν στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα, μιας ακόμη εμβληματικής μορφής του νησιού.

Οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού από τον μοναδικό Πανταζή Χούλη, έναν ακόμη γρίφο στον οποίο ο ίδιος μάς προσκάλεσε για να συμπορευθούμε μαζί του, μονοπάτια τα οποία στην ουσία εκείνος έχει χαράξει, μας αποκάλυψαν τις ομορφιές και τις ιστορικές αλήθειες του νησιού.

Ακόμα, μία έκθεση, εργαστήρια, το Μουσείο Γρίφων, το 1ο Κινητό Εργαστήριο «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»- Χαμόγελο του Παιδιού και διάφορες ενδιαφέρουσες δράσεις πλαισίωσαν το 3ήμερο Φεστιβάλ Γρίφων. Μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν ειδικά για τους μαθητές του νησιού τις πρωινές ώρες στο σχολείο τους, πριν από το φεστιβάλ.

Τη διοργάνωση συντόνισαν  ο Πανταζής Χούλης– Μουσείο Γρίφων Μεγίστης και το Σωματείο ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) σε συνεργασία με την Ελένη Γραμματικοπούλου. Τέλεσε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων &ι Αθλητισμού, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Το Φεστιβάλ Γρίφων συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Μεγίστης. Το Φεστιβάλ Γρίφων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την αφιλοκερδή συμμετοχή 35 και πλέον ερευνητών, ακαδημαϊκών, και εκπαιδευτικών φορέων και την ευγενική προσφορά άλλων ιδιωτών χορηγών.

Πηγή: Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2023: Το αναλυτικό πρόγραμμα | CultureNow.gr