Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Επιμέλεια: Ρένα Κακούλη και Χαρούλα Φραντζή, Εκπαιδευτικοί

 

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» τίμησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με μια αφιερωματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα».

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού παρουσίασαν τα γεγονότα της έναρξης του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και της έλευσης των Γερμανών. Μίλησαν για την περίοδο της Κατοχής και για την απελευθέρωση της Ελλάδας, μέσα από θεατρικές  αφηγήσεις σχετικών λογοτεχνικών αποσπασμάτων. Στη συνέχεια, έγινε αναφορά στην ιστορία του τόπου μας την αντίστοιχη περίοδο. Μέρος της ιστορικής αφήγησης αποτέλεσαν τα αποσπάσματα από  την ταινία – συνέντευξη με τίτλο «Η Αποστολή. Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς». Ο Ρόδιος Εβραίος επιζών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς, Σάμουελ Μοντιάνο, «ξεδίπλωσε» τις πτυχές της φρίκης του Ολοκαυτώματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Αισθάνεσαι ένοχος που ζεις».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Δημήτρης Κόκκινος, μέλος του Ερευνητικού Διδακτικού Προσωπικού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και συνδιοργανωτής της αναφερθείσας συνέντευξης, ο οποίος συνομίλησε με τους μαθητές και μάς μετέφερε τα συναισθήματα, τον πόνο και την απόγνωση των επιζώντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η εκδήλωση επενδύθηκε μουσικά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού με την απόδοση των τραγουδιών «Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι», «Ο στρατιώτης» και «Τα λουστράκια», υπό την καθοδήγηση του κ. Γιάννη Χατζή, εκπαιδευτικού Μουσικής του Σχολείου.

Τέλος, η σκηνοθεσία και η σκηνογραφία της εκδήλωσης βασίστηκε σε ιδέες των μαθητριών και μαθητών των τάξεων Δ’ και Στ’ Δημοτικού, μέσα από τη δημιουργική διδασκαλία των Τεχνών, υπό την καθοδήγηση της κ. Ρένας Ορφανού, εκπαιδευτικού Θεατρικής Αγωγής και Τεχνών.