ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ – ΓΙΟΡΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022-2023

 

Την Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023, στις 20:30, στο θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη», τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» γιόρτασαν τα 20 χρόνια λειτουργίας τους, με μια γιορτή που όλοι οι καλεσμένοι απόλαυσαν και θα αποτελεί μια γλυκιά νοσταλγική ανάμνηση.

Στις κατάμεστες εξέδρες υπήρχαν συγγενείς των παιδιών του Σχολείου, εργαζόμενοι, φίλοι και απόφοιτοι από την πολυετή πορεία του. Στους εκλεκτούς προσκεκλημένους συμπεριλαμβάνονταν πολιτικοί παράγοντες και εκπαιδευτικοί του τόπου μας. Ακόμη, τη γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους εκπαιδευτικοί που ταξίδεψαν από την υπόλοιπη Ελλάδα, ώστε να γιορτάσουν μαζί μας.

Ο γενικός διευθυντής κ. Κυριάκος Κυριακούλης στην εναρκτήρια συγκινητική ομιλία του   αναφέρθηκε στην παρουσία του Σχολείου στα εκπαιδευτικά και κοινωνικά δρώμενα του νομού μας και έδωσε το έναυσμα, για να αρχίσει η γιορτή. Η δροσερή, θεατρική, μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «20 χρόνια γιορτή», με κέφι, χορό και τραγούδι, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό και μπροστά σε ένα φαντασμαγορικό σκηνικό, καλωσόρισε το καλοκαίρι και γέμισε τις ψυχές όλων με αισιοδοξία και θετική ενέργεια.

Τα θεατρικά δρώμενα που εκτυλίχθηκαν στη σκηνή, πλαισιώνονταν από τη χορωδία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου, τα οποία μέσα από συγχρονισμένες κινήσεις, ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς, χρήση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας και, φυσικά, μελωδικές ερμηνείες, προσέδωσαν έναν ενθουσιώδη παλμό σε όλη τη διάρκεια της γιορτής. Παράλληλα, η ζωντανή ορχήστρα του «Ροδίων Ωδείον», με τη συμμετοχή του συνόλου εγχόρδων «Solistes», πλαισίωνε τη θεατρική δράση, καθηλώνοντας το κοινό με την υψηλού επιπέδου απόδοση των μουσικών κομματιών. Έναν ξεχωριστό τόνο στον ρυθμό της γιορτής προσέδωσε η εντυπωσιακή παρουσία των χορευτικών συνόλων, ενώ κύματα συγκίνησης κατέκλυσαν το κοινό όταν γονείς των αποφοίτων του Γυμνασίου, αιφνιδίασαν τα παιδιά τους, με την παρουσία τους «επί σκηνής, χωρίς πρόβα». Μοναδική στιγμή της βραδιάς υπήρξε η παρουσία αποφοίτων από την εικοσαετή πορεία του Σχολείου επί σκηνής, των οποίων οι αναμνήσεις και η πηγαία συγκίνηση μεταδόθηκε σε όλο το θέατρο, συντονίζοντας τους πιο νοσταλγικούς χτύπους στις καρδιές του κοινού.

Η χορωδία, τα χορευτικά και μουσικά σύνολα τού σχολείου μας ετοίμασαν το έδαφος για την είσοδο του Νίκου Πορτοκάλογλου και της Ρένας Μόρφη, που παρέα με τους εξαιρετικούς μουσικούς τους, απογείωσαν το κέφι και ξεσήκωσαν όλους τους καλεσμένους της γιορτή μας. Οι σπουδαίοι ερμηνευτές και οι ταλαντούχοι μουσικοί τους παρέσυραν τα παιδιά της χορωδίας, τα οποία κατέκλυσαν τη σκηνή τραγουδώντας μαζί τους τα τραγούδια που μεγάλο ενθουσιασμό και μεράκι είχαν προετοιμάσει. Κορυφαία στιγμή, το τραγούδι του φίλου του σχολείου μας, Νίκου Πορτοκάλογλου, που έγραψε ειδικά για τη γιορτή μας και περιγράφει τις αξίες που τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» καλλιεργούν και πρεσβεύουν, το οποίο τραγούδησε μαζί με τη χορωδία αλλά και όλο το κοινό που παρασύρθηκε από τον ρυθμό.   

Η θεατρική γιορτή βασίστηκε σε θεατρικό κείμενο του Τάσου Κυρτάσογλου και σε σκηνοθεσία – διασκευή της Ρένας Ορφανού. Τα ευφάνταστα σκηνικά σχεδίασε η Ανδρομάχη Μπατζούκη και τα κοστούμια φιλοτέχνησε η Άνα Ναθαναήλ. Η μουσική και τα τραγούδια της παράστασης αποδόθηκαν σε ζωντανή εκτέλεση από τα μουσικά σύνολα του Σχολείου και του «Ροδίων Ωδείον» με τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Ξανθόπουλου. Την επιμέλεια και τη διδασκαλία της χορωδίας είχε ο Γιάννης Χατζής, ενώ τη διδασκαλία του συνόλου των εγχόρδων ο Τάσος Αναστασιάδης. Τις χορογραφίες δίδαξε και συντόνισε η Μαρία Λεβέντη. Την ευθύνη για τον φωτισμό και τον ήχο της εκδήλωσης είχε η εξαιρετική ομάδα της εταιρείας Free sound by Giovanni.

Η ξεχωριστή παράσταση γεμάτη τραγούδι, μουσική, χορό και συγκίνηση ήταν αφιερωμένη στην εικοσαετή διαδρομή των Εκπαιδευτηρίων μας, μια διαδρομή καλλιέργειας και ανάδειξης αξιών, πλούσια σε δράσεις, με σεβασμό στα ιδανικά της παιδείας και του πολιτισμού. Μια διαδρομή ζωής.

Το σύνολο του εκπαιδευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού συνέβαλε με τον τρόπο του και με όλες του τις δυνάμεις στον σχεδιασμό και στην πραγμάτωση της εκδήλωσης.