«ΘΕΛΩ ΕΛΠΙΖΩ ΜΠΟΡΩ Ν’ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ» ήταν ο τίτλος του πρώτου Πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού της Επιτροπής Pierre de Coubertin της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Μοντέρνου Πεντάθλου, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς με πολλές συμμετοχές από σχολεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Στην κατάμεστη αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής επιτροπής στο Χαλάνδρι στην Αθήνα, έγιναν οι βραβεύσεις την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023.

Η Ιωάννα Ζαχαριάδη, μαθήτρια της Στ’ 1 Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων μας  απέσπασε στον διαγωνισμό αυτόν το 1ο βραβείο στην κατηγορία παραμυθιού-δοκιμίου. Έγραψε ένα καταπληκτικό παραμύθι-όνειρο, συνδυάζοντας τη δημιουργική φαντασία της, τον πλούτο της σκέψης και τη δύναμη της έκφρασής της. Το όνειρο της Αλίκης πήρε άλλη μορφή και περιεχόμενο στο παραμύθι της Ιωάννας με τίτλο «Η μεγάλη βουτιά της Αλίκης». «Ένας παιδικός χάρτης στο δωμάτιό μου, με το αντιπροσωπευτικό ζώο σε κάθε ήπειρο που συναντά η ηρωίδα στο παραμύθι, τα ατυχήματα δύο παραολυμπιονικών και τα ολυμπιακά ιδεώδη που δουλέψαμε στην τάξη με ενέπνευσαν για να γράψω το παραμύθι αυτό», μας λέει η Ιωάννα, που μέσα από τον διαγωνισμό βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει το συγγραφικό της ταλέντο.

Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στις αξίες που πρεσβεύει ο ΠΙΕΡ ΝΤΕ ΚΟΥΜΠΕΡΤΕΝ και την ανάδειξη των ολυμπιακών αξιών και αφορούσε συνολικά 4 κατηγορίες «Εικαστική σύνθεση», «δημιουργία τραγουδιού»  «δημιουργία πρωτότυπου παιχνιδιού» και «Παραμύθι -δοκίμιο».

Την όμορφη και γεμάτη λάμψη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας μοντέρνου πεντάθλου, Ντόρα Πάλλη-Πετραλιά, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά πρώην υπουργός και σημαίνον μέλος του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, ο Γιώργος Αλικάκος, πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, ο κ. Κώστας Κουκοδήμος, ολυμπιονίκης στο άλμα σε ύψος και η δήμαρχος Κατερίνης, κ. Βούλα Κοζομπόλη, η Βούλα Ζυγούρη, η Εύη Μωραϊτίδου, ο Κώστας Φιλιππίδης, ο Κώστας Καφάτος, ο Γρηγόρης Χατζατουριάν, οι παραολυμπιονίκες  Θοδωρής Αλεξάς και Γιάννης Κωστάκης καθώς και εκπρόσωποι από δεκάδες σχολεία όλης της χώρας με τις μαθήτριες και τους μαθητές που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και τους καθηγητές τους που ήρθαν μόνο για την τελετή.

Στην Ιωάννα μαζί με το βραβείο, δόθηκε από τους διοργανωτές ένα τάμπλετ ως έπαθλο, ενώ στο σχολείο που εκπροσωπούσε η δασκάλα της Ιωάννας και υποδιευθύντρια του Δημοτικού μας σχολείου κ. Ρένα Κακούλη δόθηκε τιμητική πλακέτα.  

Η περίληψη του κειμένου της Ιωάννας που απέσπασε το 1ο βραβείο: 

Η Αλίκη, ένα μικρό κορίτσι στην ηλικία μου, λάτρευε τις βουτιές και το κολύμπι και πάντα ονειρευόταν να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς, όμως, της συνέβη ένα ατύχημα, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να εκπληρώσει τα όνειρά της.

Ο αετός, το λιοντάρι, η τίγρη, το καγκουρό και ο δράκος που γνώρισε στο ταξίδι της, γίνανε οι φίλοι της και έμαθε από αυτούς πράγματα που δεν γνώριζε. Ο τελικός τους προορισμός ήταν ο μάγος του λευκού, ο Pierre de coubertin, που αντί για καλό και ευγενικό, συνάντησαν έναν μοχθηρό και αλλαγμένο μάγο. Είχε χάσει τον εαυτό του και κάθε ελπίδα. Η Αλίκη, με την αγάπη της και την καλοσύνη της, κατάφερε να κάνει τον Pierre de coubertin να βρει και πάλι τον εαυτό του και η ίδια με το πείσμα και την τόλμη της να διδάξει στον κόσμο την Ελπίδα.