Οι δημιουργικές ιστορίες των μαθητριών και μαθητών των τάξεων Γ’ και Δ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συναντούν τη γλυπτική τέχνη με όχημα τη φαντασία τους.

 

Την Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023, στη νέα πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης της Ρόδου, Νεστορίδειο Μέλαθρο, θα λάβει χώρα η πρωτότυπη έκθεση εικονογραφημένων ιστοριών και αγαλμάτων των μαθητριών και των μαθητών των τάξεων Γ’ και Δ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», με τίτλο:

«Ιστορίες από Πηλό»

Η φαντασία των παιδιών με τη συμβολή της λογοτεχνίας, της δημιουργικής γραφής και της τέχνης έφεραν στο προσκήνιο τις μοναδικές ιδέες τους. Ξεπερνώντας τα όρια της τάξης και τη συμβατική μορφή εκπαίδευσης, τα παιδιά θα αφηγηθούν τις δικές τους, πρωτότυπες εικονογραφημένες ιστορίες και θα εκθέσουν τα μοναδικά αγάλματά τους.

Για την υλοποίηση των έργων τους, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ’ και της Δ’ Δημοτικού εμπνεύστηκαν από την ανάγνωση του βιβλίου «Το παιδί και το άγαλμα του Άντερσεν» της συγγραφέως Αγγελικής Δαρλάση, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας του Δημοτικού Σχολείου «Διασκεδάζω να διαβάζω». Τα παιδιά εντυπωσιασμένα από την ιστορία του αγάλματος του μεγάλου Δανού παραμυθά και γοητευμένα από τους ήρωες των ιστοριών και των παραμυθιών του, ανέλαβαν δράση για τη δημιουργία των δικών τους αφηγήσεων και εκθεμάτων.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές της Γ’ Δημοτικού δημιούργησαν τα δικά τους αγάλματα, πλάθοντας από πηλό ήρωες της φαντασίας τους, δίνοντάς τους απτά χαρακτηριστικά και διάσταση στον κόσμο που εκείνα φαντάστηκαν. Οι επισκέπτες θα ταξιδέψουν στους φανταστικούς κόσμους των αγαλμάτων με τις λεζάντες που ετοίμασαν τα παιδιά για τα εκθέματά τους καθώς και με την παρουσίασή τους από τα ίδια τα παιδιά. Οι επισκέπτες θα μεταφερθούν στο μέρος που πρωταγωνιστούν τα αγάλματα με όλες τους τις αισθήσεις, ακούγοντας, παρατηρώντας, αγγίζοντας και μυρίζοντας στοιχεία του περιβάλλοντός τους.

Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού, με εργαλεία τη δημιουργική γραφή και τη φαντασία τους, συνέθεσαν και εικονογράφησαν ομαδικά τις δικές τους ιστορίες, έχοντας την ευκαιρία να μπουν στον ρόλο του συγγραφέα και εικονογράφου. Έπειτα, τις ηχογράφησαν, διαμορφώνοντας τις δικές τους ψηφιακές αφηγήσεις, οι οποίες συνοδεύουν τις εικονογραφήσεις τους, με τη μορφή ψηφιακών βιβλίων. Οι «μικροί» μας δημιουργοί θα παρουσιάσουν τη δική τους πρωτότυπη έκθεση και θα απαγγείλουν αποσπάσματα των έργων τους με τη συνοδεία μελωδιών των δικών τους μουσικών οργάνων.

Επίσημοι προσκεκλημένοι των παιδιών θα είναι:

  • ο εικονογράφος του βιβλίου, κ. Βασίλης Κουτσογιάννης και
  • η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., κ. Μαριάννα Μίσιου.

Ο κ. Κουτσογιάννης θα επισκεφθεί τον χώρο του Σχολείου μας, πραγματοποιώντας βιωματικές δράσεις. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απολαύσει τις εικαστικές δημιουργίες και θα δώσει συνέντευξη στις μαθήτριες και τους μαθητές, μιλώντας για το έργο του. Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας της Δ’ δημοτικού είχαν την χαρά να τον γνωρίσουν διαδικτυακά πριν τη δημιουργία των έργων τους, προκειμένου να ανακαλύψουν τα «μυστικά», τις τεχνικές και τον ρόλο του εικονογράφου. Η κ. Μαριάννα Μίσιου θα πραγματοποιήσει την εισήγηση: «Ιστορίες χωρίς λέξεις και ηλικία», κατά την οποία θα αναλύσει τις πολύπλευρες δυνατότητες που προσφέρουν τα εικονοβιβλία και κόμικς στην αναγνωστική εμπειρία μικρών και μεγάλων.

Τέλος, θα εκτυλίσσονται στον χώρο βιωματικές δράσεις, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι παρευρισκόμενοι. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη δράση, «Σκέψεις στο χαρτί», μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, αφού εμπνευστούν από τα αγάλματα, να δουλέψουν ομαδικά. Κάποιοι θα αναλάβουν να αποτυπώσουν σε χαρτί εικόνες και στοιχεία των ιστοριών των αγαλμάτων που έχουν εκτεθεί στο χώρο και οι υπόλοιποι, αφού τα παρατηρήσουν, θα βρίσκουν το άγαλμα από το οποίο έχουν εμπνευστεί. Στη συνέχεια, θα αφήνουν στο «Δέντρο των θαυμάτων» τη δική τους σκέψη, ένα «θαύμα» που υπάρχει στη ζωή τους. Η δράση είναι  εμπνευσμένη από τη φράση του βιβλίου: «Όλος ο κόσμος είναι μια αλληλουχία από θαύματα, μόνο που τα έχουμε συνηθίσει και τα βλέπουμε ως κάτι συνηθισμένο».

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.