Για 12η συνεχή χρονιά διοργανώθηκε από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, ο 12ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Λογοτεχνίας «Σοφία Φίλντιση – Το Δέντρο της Σοφίας», για μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μνήμη της Μεσσήνιας συγγραφέως Σοφίας Φίλντιση.

Οι μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στον διαγωνισμό με έργα ζωγραφικής, με συγγραφή διηγημάτων και ποιημάτων και τέλος με ρητορική ανάγνωση λόγου.

Στο πλαίσιο του Μαθητικού Διαγωνισμού Λογοτεχνίας διακρίθηκαν μία μαθήτρια και δύο μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ». Τα ονόματα των διακριθέντων ανά τάξη είναι:

Ο Μάνος Σαρής, μαθητής της Β’ Δημοτικού, έλαβε το 1ο βραβείο, στην κατηγορία του Εικαστικού Διαγωνισμού.

Ο Σάββας Σπανόπουλος, μαθητής της Δ’ Δημοτικού, έλαβε το 1ο το βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».  

Η Θεοδώρα-Ιωάννα Μαστοράκη, μαθήτρια της Ε’ Δημοτικού, έλαβε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση».

Οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης συμμετείχαν στον διαγωνισμό φιλοτεχνώντας ένα έργο ζωγραφικής. Αφορμή αποτέλεσε το βιβλίο «Τάτα» της Ίριδας Σαμαρτζή που τιμήθηκε το 2021 με το Βραβείο Εικονογράφησης από τον Παιδικό Κύκλο Βιβλίου.

Τα παιδιά  γνώρισαν τη συγγραφέα και διάβασαν το βιβλίο «Τάτα» με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, απολαμβάνοντας τις αποχρώσεις της τέχνης και δημιουργώντας δικές τους ζωγραφιές εμπνευσμένες από την ιστορία του βιβλίου και τη γεμάτη χρώματα εικονογράφηση.

Για τους μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση και το βιβλίο της με τίτλο: «Το παλιόπαιδο». Μαθητές από τη Γ’ έως τη ΣΤ’ Δημοτικού διάβασαν το προτεινόμενο βιβλίο και έγραψαν το δικό τους κείμενο με πρωταγωνιστή ή αφηγητή ένα παιδί της δικής τους φαντασίας με τον τίτλο: «Όλα τα παιδιά έχουν ψυχή» ή «Το όνομά μου είναι…». Το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση συγκίνησε τα παιδιά και τα ενθάρρυνε να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.

Στο πλαίσιο της ένταξης της ρητορικής τέχνης στον διαγωνισμό, για έκτη συνεχή χρονιά, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων να διαγωνιστούν στην κατηγορία «Νοηματική Ανάγνωση» με την ανάγνωση ενός αποσπάσματος του βιβλίου «Το παλιόπαιδο», το οποίο επέλεξαν ελεύθερα.

Οι μαθητές αξιολογήθηκαν ως προς την εκφορά λόγου, την απόδοση του ύφους του κειμένου και τη σκηνική παρουσία τους. Μέσω της «Νοηματικής Ανάγνωσης» οι μαθητές ανακάλυψαν τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις», συνειδητοποίησαν το βαθύτερο νόημα της προφορικής έκφρασης και παράλληλα καλλιέργησαν επικοινωνιακές και εκφραστικές δεξιότητες που αυτή απαιτεί.

Τα εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προέτρεψαν τους μαθητές τους να συμμετάσχουν ενεργά σε δημιουργικές διαδικασίες μάθησης, να αποκομίσουν ερεθίσματα και να επιστρατεύσουν τη δημιουργικότητά τους.

Η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συγχαίρει θερμά τις μαθήτριες και τους μαθητές για τις σημαντικές διακρίσεις τους και τούς εύχεται καλή επιτυχία στους μελλοντικούς τους στόχους.