Κέφια και ρυθμός κατέκλυσαν το Νηπιαγωγείο και τον Παιδικό μας Σταθμό αυτή την εβδομάδα, μιας και έχουμε μπει για τα καλά στο πνεύμα της Αποκριάς!

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Αρχικά, αναλύσαμε τις τρεις εβδομάδες της Αποκριάς, με τα χαρακτηριστικά της κάθε μίας και συνδέσαμε τους εορτασμούς με τις αρχαίες Διονυσιακές γιορτές. Ο συμβολισμός της μάσκας σε διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας, παίρνει άλλη διάσταση όταν συνδυάζεται με διάσημους πίνακες γνωστών δημιουργών, όπως οι: Matisse, Calder, Delaunay, Haring, κτλ.

Στη συνέχεια, μας συστήθηκε ο Αρλεκίνος με την πολύχρωμη φορεσιά του και τον εντοπίσαμε σε έργα ζωγραφικής. Δημιουργήσαμε τον δικό μας Αρλεκίνο γαντόκουκλα και μας συνέστησε, μέσω του έργου του Marc Shagall, το δικό του φανταστικό τσίρκο με τον «Ακροβάτη του ονείρου».  Τα κόλπα που είναι ικανοί οι ακροβάτες να πραγματοποιούν, μας εντυπωσίασαν! Έτσι, δημιουργήσαμε το ομοίωμά μας σε ακροβάτη και ξεδιπλώσαμε τα δικά μας ταλέντα, εκτελώντας ψυχοκινητικά παιχνίδια που απαιτούσαν οπτικοκινητικό συντονισμό, συνεργασία και κινητικές δεξιότητες.

Γνωρίσαμε, ακόμα, το παραδοσιακό γαϊτανάκι, όπου χορέψαμε και εμείς κρατώντας τα γαϊτάνια και επισκεφθήκαμε ψηφιακούς ιστότοπους  για να συγκεντρώσουμε υλικό για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τα καρναβάλια σε όλο τον κόσμο αλλά και τα ήθη και έθιμα των καρναβαλικών ημερών στην Ελλάδα. Θυμηθήκαμε τα στερεά σώματα και δημιουργήσαμε μοτίβα με αυτά, όπως παιχνίδια κλόουν και γράμματα.

Ήταν μια εβδομάδα, πολύχρωμη, γεμάτη νότες και γέλια!

Φωτογραφίες