Προσαρμοστικά ζωάκια στις συνθήκες του περιβάλλοντος, διαφορετικά μεταξύ τους, και άξια παρατήρησης η ζωή τους. Φυσικά, μιλάμε για τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Πρωτίστως, φροντίσαμε να τακτοποιηθούν όλα στις αριθμημένες φωλιές τους, παίζοντας τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου η χειμερία νάρκη, από το ομώνυμο βιβλίο της John Kelly.

Στη συνέχεια, αναρωτηθήκαμε τι οδηγεί το μικρό σκιουράκι μέχρι τη μεγάλη καφέ αρκούδα, να κοιμηθούν σχεδόν όλο τον χειμώνα. Οι καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής μάς έκαναν να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια κάθε χρόνο να προετοιμαστούν χορταίνοντας το φθινόπωρο και βρίσκοντας την ασφαλέστερη φωλιά για να ξεχειμωνιάσουν.

Όσο εξελισσόταν η διερεύνηση του θέματος, διαχωρίσαμε τον χειμέριο ύπνο από τη χειμερία νάρκη και κατανοήσαμε τη σημασία του λίπους στη διατήρηση της ζωής των πλασμάτων. Έπειτα, θυμηθήκαμε χωροχρονικές έννοιες, τοποθετώντας την αρκούδα μας σε διαφορετικά σημεία της σπηλιάς της κάθε φορά και δημιουργήσαμε κολλάζ – σπηλιά για να μπορέσει να ξεχειμωνιάσει. Πηδήσαμε στις πατημασιές της αρκούδας κάνοντας κουτσό και κατασκευάσαμε τον Ερμόλαο τον σκαντζόχοιρο του Ευγένιου Τριβιζά, από πλαστελίνη παίζοντας μαθηματικά παιχνίδια με τα αγκάθια του.

Τα τμήματα του Παιδικού Σταθμού και του Προνηπίου επισκέφθηκαν το πάρκο του Ροδινιού, όπου παρατήρησαν τις σπηλιές και τις φωλιές των ζώων.

Βίντεο & Φωτογραφίες