«Κάθε μικρός σπόρος περιέχει το πνεύμα του δέντρου που θα γίνει μετά». 

Χόρχε Μπουκάϊ, 1997

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του παιδικού σταθμού, στο πλαίσιο του 2ου άξονα «Φροντίζω το περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, πραγματοποίησαν πληθώρα δραστηριοτήτων με αφορμή τη σπορά και πιο συγκεκριμένα το δέντρο της ελιάς.

Αφού παρατήρησαν από κοντά διάφορους γνωστούς σπόρους, τους κατηγοριοποίησαν σε όσπρια και δημητριακά, όπως η θεά Δήμητρα! Αναφερθήκαμε στην αρπαγή της Περσεφόνης και τη διεκδίκηση της πόλης Κεκρωπίας από την Αθηνά και τον Ποσειδώνα. Τραγουδήσαμε για το δεντράκι το ευλογημένο και ανάψαμε το δικό μας καντήλι για να παρατηρήσουμε τον διαχωρισμό του νερού από το λάδι. Ζυμώσαμε κάθε τμήμα το δικό μας ψωμάκι και το συνοδέψαμε με το μεσημεριανό μας φαγητό. 

Σχεδιάσαμε τα δικά μας σκιάχτρα και μελετήσαμε την πορεία που ακολουθεί ένας σπόρος μέχρι να γίνει δέντρο ή φυτό και να δώσει εκ νέου σπόρους. Τραγουδήσαμε και συναρμολογήσαμε σε κατασκευή, τα βήματα που ακολουθούν οι γεωργοί από τη σπορά μέχρι και το φούρνισμα του ψωμιού, για να αντιληφθούν το ταξίδι του σπόρου του σιταριού μέχρι το πιάτο μας. Ακόμα, παρατηρήσαμε τα στάδια που χρειάζεται από την συγκομιδή των ελιών μέχρι το ελαιοτριβείο, για να μπορέσουμε να έχουμε το χρυσαφένιο και θρεπτικό ελαιόλαδό.

Φυσικά δεν έλειψε και η εκπαιδευτική επίσκεψη της εβδομάδας στο φυτώριο όπου τα παιδιά περιηγήθηκαν στους χώρους και διάλεξαν τα δικά τους αρωματικά βότανα, όπως ρίγανη, θυμάρι, αλισφακιά κτλ., τα οποία στη συνέχεια φύτεψαν στο σχολικό παρτέρι.

Φωτογραφίες