Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» κατακτούν τη μία διάκριση μετά την άλλη.

Συνέντευξη στη
Λίζα Γ. Τσοπανάκη
lizatsopanaki@rodiaki.gr

 

Από το σχολικό έτος 2022-2023, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» αναγνωρίζονται ως MS Showcase school και ανήκουν πλέον σε μία παγκόσμια κοινότητα που αριθμεί 417 σχολεία.
Με αφορμή τη διάκριση αυτή, επικοινωνήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή των Εκπαιδευτηρίων, κ. Κυριάκο Κυριακούλη, ο οποίος απάντησε με προθυμία στις ερωτήσεις μας:

Κ. Κυριακούλη, καταρχάς να σας συγχαρούμε. Πόσο σημαντική είναι η ένταξη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» στα MS Showcase schools; 
Είμαστε περήφανοι που έχουμε επιλεγεί από τη Microsoft ως ένα σχολείο-πρότυπο. Αυτή η διάκριση μάς εντάσσει στην ελίτ των MS Showcase schools  από 70 περίπου χώρες. Είμαστε ένα από τα 4 σχολεία στην Ελλάδα με αυτήν την ιδιότητα και ένα από τα 400 του κόσμου. Οφείλω να συγχαρώ τα στελέχη του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς μας, γιατί είναι μια διάκριση που εμπεριέχει κοινό όραμα, συνεχή επιμόρφωση και εξέλιξη και, ασφαλώς, πολύ κόπο.

Τι σημαίνει να είναι ένα σχολείο MS Showcase school;
Τα MS Showcase Schools  ξεχωρίζουν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και δημιουργούν συναρπαστικές μαθησιακές εμπειρίες για όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές τους. Αξιοποιούν αποτελεσματικές μεθόδους διδασκαλίας, καλές πρακτικές και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να εμπνεύσουν τη δια βίου μάθηση. Δίνουν τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να επιτύχουν περισσότερα. Τα σχολεία αυτού του προγράμματος προωθούν μία κουλτούρα μάθησης, καινοτομίας και συνεχούς βελτίωσης. Η σκληρή δουλειά τους αντανακλάται στα βελτιωμένα μαθησιακά αποτελέσματα όσων φοιτούν σε αυτά και στην αυξημένη εστίαση σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες στο μέλλον.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που θα έχει το σχολείο σας από αυτήν την αναγνώριση;
Το σχολείο μας, μετά την ένταξή του, ανήκει σ’ ένα από τα πλέον δυναμικά εκπαιδευτικά δίκτυα του κόσμου. Μέσα από το δίκτυο αυτό, μπορούμε να μοιραζόμαστε τις βέλτιστες πρακτικές και να συμμετέχουμε σε τοπικές, εθνικές ή παγκόσμιες εκδηλώσεις τις οποίες οργανώνει ή συντονίζει η Microsoft. Μπορούμε να έχουμε την υποστήριξη και την καθοδήγηση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό από καταξιωμένους διεθνώς επιστήμονες και ειδικούς και να αξιοποιούμε την πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους. Επίσης, γινόμαστε κοινωνοί των τελευταίων εκπαιδευτικών ερευνών, ενώ παράλληλα αποκτούμε ευκαιρίες αναγνώρισης από σημαντικά παγκόσμια εκπαιδευτικά ιδρύματα.  

Σας ακούω να λέτε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τι ακριβώς εννοείτε με τον όρο αυτόν; 
Έχει υποστηριχθεί ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες συνιστούν αναντικατάστατο στοιχείο των εκπαιδευτικών αλλαγών που απαιτούνται στην εκπαίδευση. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών ανά τον κόσμο εκλαμβάνουν τις ψηφιακές τεχνολογίες ως μέσο υποστήριξης της μάθησης, ώστε οι μαθητές να μπορούν να σκέφτονται κριτικά, να κατασκευάζουν νέες γνώσεις και να είναι ενεργοί πολίτες, προκειμένου να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνική και οικονομική ζωή στο παρόν και στο μέλλον.

Ειδικότερα, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» υιοθέτησαν σύγχρονες προσεγγίσεις για τη στοιχειοθέτηση των σχεδιασμών της εκπαιδευτικής πολιτικής τους. Οι προσεγγίσεις αυτές ενσωματώνουν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε ένα σύγχρονο πλαίσιο διαμόρφωσης περιβαλλόντων μάθησης. Δίνουν έμφαση σε διαδικασίες με τις οποίες οι ψηφιακές τεχνολογίες δημιουργούν και υποστηρίζουν ευέλικτα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα. Είμαστε από τα λίγα σχολεία στην Ελλάδα που αξιοποιήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογές των ψηφιακών τεχνολογιών, υιοθετώντας την παραπάνω προσέγγιση.

Αν θυμόμαστε καλά, το σχολείο σας ανταποκρίθηκε άμεσα στην τηλεκπαίδευση την περίοδο των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού
Πράγματι, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», την περίοδο της απαγόρευσης της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων, είχαν σχεδιάσει και υλοποίησαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα εξ αποστάσεως μαθημάτων, καλύπτοντας το σύνολο των μαθημάτων του προγράμματος. Μάλιστα, τα εξ αποστάσεως μαθήματα ξεκίνησαν την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020, και συνεχίστηκαν απρόσκοπτα όλη την περίοδο κατά την οποία τα σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το σχολείο μας υπήρξε το πρώτο σχολείο ανά την επικράτεια που ξεκίνησε τόσο νωρίς τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Αυτή η δυνατότητα υλοποίησης των μαθημάτων ήταν απόρροια της κατάλληλης προετοιμασίας που είχε προηγηθεί και της εξοικείωσης των εκπαιδευτικών και των μαθητών με τη χρήση των εργαλείων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Φέτος συμπληρώνετε είκοσι χρόνια λειτουργίας. Τι θα μας λέγατε για αυτό; 
Τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμπληρώνουν είκοσι έτη ενεργής παρουσίας και εμείς έχουμε κάθε λόγο να το γιορτάσουμε. 
Παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που γνώρισε σ΄ αυτά τα χρόνια ο τόπος μας και ο κόσμος ολόκληρος, το σχολείο μας είχε μια ιδιαίτερη δυναμική. Οι επιτυχίες των μαθητών μας καθώς και η πορεία των αποφοίτων μας επιβεβαιώνουν την ποιότητα της δουλειάς μας. Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές μας, καμαρώνουμε για τους αποφοίτους μας, γιατί δεν φεύγουν από τις τάξεις μας μόνο με γνώσεις, αλλά με αρχές, ήθος και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, παιδεία, καλλιέργεια και ισορροπημένο χαρακτήρα.

Αυτή η χρονιά είναι για εμένα προσωπικά και μία στάση αναστοχασμού. Και δεν είναι μόνο τα είκοσι έτη ζωής του σχολείου μας. Είναι τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Μια ολόκληρη ζωή, λοιπόν. Η ζωή η δική μου, των συνιδρυτών και των οικογενειών μας, ταυτισμένες η μια με την άλλη αλλά και με τη ζωή του σχολείου. Όλα αυτά τα χρόνια είναι  φορτωμένα όραμα, έμπνευση, σχεδιασμό, δημιουργικότητα, ικανότητα, αφοσίωση, συνέπεια αλλά και όνειρα. Τα όνειρα του Βλάση, του Σταύρου, του Μιχάλη, της Φωφώς, του Διονύση, τα δικά μου. Τα όνειρά μας για μια αλλιώτικη Παιδεία. Το ρίσκο μας, όπως πολλοί είπαν τότε.

Οραματιστήκαμε, λοιπόν, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» σαν ένα  σχολείο «μελίσσι», ανοιχτό όλη την ημέρα. Ένα σχολείο-κέντρο γνώσης, κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού, όπου όλα τα παιδιά να βρίσκουν τις μαθησιακές δραστηριότητες που τους ταιριάζουν.
Αυτό το όραμα το κάναμε πραγματικότητα. Είναι μια συναρπαστική πορεία! Συνεπώς, το εικοστό έτος θα το γιορτάσουμε με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις.

Πηγή: Σχολείο από τη Ρόδο στα πρωτοπόρα σχολεία του κόσμου | Η ΡΟΔΙΑΚΗ (rodiaki.gr)