Η ανάδειξη πτυχών τής τοπικής μας ιστορίας παραμένει πάντα για τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» πυλώνας παιδαγωγικής και ανθρωπιστικής αξίας. Ο εορτασμός των σχολικών επετείων προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία να καλλιεργηθεί ο ιστορικός εγγραμματισμός, να διαχυθεί η γνώση τού παρελθόντος και να εκτιμηθεί η αξία τής ιστορικής μνήμης.

Επιμέλεια: Κάκκαρη Μάρια & Μεντή Μαρία, Φιλόλογοι 

 

Σε μία ξεχωριστή αφιερωματική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Metropol Multi Cinema Odeon, το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 2022, οι μαθήτριες και οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» απέτισαν φόρο τιμής στο Σύνταγμα Δωδεκανησίων Εθελοντών. Οι Δωδεκανήσιοι αγωνιστές, παρά το γεγονός ότι ήταν Ιταλοί υπήκοοι, δεν δίστασαν να στρατευθούν ενάντια στις ολοκληρωτικές δυνάμεις τού φασισμού και του ναζισμού και να διατρανώσουν με θαυμαστό σθένος και υποδειγματική αυταπάρνηση την πίστη τους στο ιδανικό τής ελευθερίας αλλά και το όραμά τους  για την ένωση της Δωδεκανήσου με τη μητέρα πατρίδα.

Κατά τη διάρκεια της σπονδυλωτής εκδήλωσης, μαθήτριες και μαθητές τού Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου, των Εκπαιδευτηρίων απέδωσαν την πρέπουσα ευγνωμοσύνη στους υπερασπιστές τής εθνικής ταυτότητάς μας και τους κληροδότες τής ιστορικής συνέχειάς μας. Συμμετείχαν σε δράσεις που φώτισαν τη σελίδα τής τοπικής μας ιστορίας, τη γραμμένη από το ηρωικό φρόνημα των Δωδεκανησίων Εθελοντών, και συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους, με ιστορική αφήγηση, δημιουργική γραφή, ποιητική απαγγελία, έκθεση φωτογραφίας, αδημοσίευτες εικονιστικές πηγές, πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό, συνομιλίες, μουσική και τραγούδι.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο κ. Κυριάκος Κυριακούλης, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», ενώ η κ. Μίκα Ιατρίδη, βουλευτής Δωδεκανήσου, ο κ. Μάνος Κόνσολας, βουλευτής Δωδεκανήσου και τέως Υφυπουργός Τουρισμού, και ο κ. Χρήστος Μπάρδος, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητριών και μαθητών σχετικά με θέματα διαχρονικού ενδιαφέροντος, δημιουργώντας μία ιδιαίτερη διάδραση, που αποτέλεσε έναυσμα για γόνιμη σκέψη.

Ακολούθησαν από μαθήτριες και μαθητές η απόδοση των τραγουδιών «Μη με ρωτάς» και «Φωτιά στα σύνορα της γης», ένα μαγνητοσκοπημένο θεατρικό δρώμενο «Στην οδό Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών», η απαγγελία των ποιημάτων «Άνοιξη του 1941» και «Αέρα», ένα δρώμενο δημιουργικής γραφής, καθώς και μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις τής κ. Ελένης Κλαδάκη-Βρατσάνου, απογόνου τού οργανωτή και πρώτου διοικητή τού Συντάγματος Δωδεκανησίων Εθελοντών, και του κ. Παναγιώτη Βρανά, Συνταγματάρχη Πεζικού και Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Σύμης. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης λειτουργούσε η έκθεση φωτογραφίας «Δημιουργικές Ιστορικές Διαδρομές-Εικαστικά Παιχνίδια» και προσφέρονταν γλυκά εδέσματα.

Η εκδήλωση τιμήθηκε από την παρουσία τής κ. Ελένης Κλαδάκη-Βρατσάνου, ηλεκτρολόγου-μηχανολόγου μηχανικού, του κ. Γιώργου Ζαχαριάδη, δημοσιογράφου, και του κ. Γιώργου Καραβίτη, συγγραφέα-ιστορικού ερευνητή, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητριών και μαθητών και ανέδειξαν άγνωστες στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες από τη δράση των δωδεκανησίων στρατευθέντων και την εμπλοκή τής δωδεκανησιακής κοινωνίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την εκδήλωση ολοκλήρωσε η ανάκρουση του ελληνικού εθνικού ύμνου υπό την μαγνητοσκοπημένη έπαρση της ελληνικής σημαίας στις ακριτικές δωδεκανησιακές κορυφές.

Στην κατάμεστη, πραγματικά, αίθουσα του κινηματοθεάτρου Metropol παρευρέθηκαν πολλά σημαίνοντα πρόσωπα: απόγονοι των Δωδεκανησίων Εθελοντών, ρόδιοι πολίτες, οικογένειες μαθητριών και μαθητών, καθώς και άνθρωποι από όλα τα τμήματα των Εκπαιδευτηρίων, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ρόδου αιδεσιμότατος πατέρας Γεράσιμος, ο Αντιστράτηγος Ε.Α. Μηνάς Παπαδάκης, o εκπρόσωπος της 95 Α.Δ.Τ.Ε. Συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπανικολάου, ο τέως Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, και η σύζυγος του αείμνηστου Υπουργού Δημήτριου Κρεμαστινού κ. Τζένη Κρεμαστινού.

Η ανάδειξη πτυχών τής τοπικής μας ιστορίας παραμένει πάντα για τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» πυλώνας παιδαγωγικής και ανθρωπιστικής αξίας. Ο εορτασμός των σχολικών επετείων προσφέρει την πολύτιμη ευκαιρία να καλλιεργηθεί ο ιστορικός εγγραμματισμός, να διαχυθεί η γνώση τού παρελθόντος και να εκτιμηθεί η αξία τής ιστορικής μνήμης.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της αφιερωματικής εκδήλωσης των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», καθώς και όλους όσοι παρευρέθηκαν σε αυτήν. Η στήριξη των προσπαθειών μας από την κοινότητα του νησιού μας αποτελεί κινητήρια δύναμη σε όλη την εικοσαετή πορεία μας, για να εξελισσόμαστε συνεχώς, να αγαπούμε την καινοτομία και να υπηρετούμε με αφοσίωση το αγαθό της παιδείας.

Φωτογραφίες