Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022, οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», υποδέχθηκαν με μεγάλη χαρά στον χώρο των Εκπαιδευτηρίων εκπροσώπους της ιδιωτικής ασφάλισης και ενημερώθηκαν για αυτό τον θεσμό, ο οποίος ξεκίνησε με την πρώτη εξέλιξη του ανθρώπου και συμβαδίζει μέχρι σήμερα μαζί του.

Επιμέλεια κειμένου: Εκπαιδευτικοί Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού

 

Η Ημέρα της Ιδιωτικής Ασφάλισης γιορτάζεται από το 2004 κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης και την εξέχουσα θέση που έχουν οι Ρόδιοι μέσα σε αυτή.

Η ιστορία της ιδιωτικής ασφάλισης ξεκινά από την Κίνα, όπου οι χωρικοί μοίραζαν τον κίνδυνο, δημιουργώντας ένα δίκαιο σύστημα προστασίας των αγροτών από την ολική καταστροφή. Στη συνέχεια, σειρά έχει η Ρόδος και η προσφορά των Ροδίων στη ναυτιλία με τον Νόμο της «Γενικής Αβαρίας». Οι Ρόδιοι προστάτευαν τους ζημιωμένους εμπόρους και μοιράζονταν τα βάρη της ζημίας. Επομένως, το θαλάσσιο εμπόριο ακολουθούσε κάποιους κανόνες, οι οποίοι έγιναν νόμοι  και έτσι διαμορφώθηκε το πρώτο Ναυτικό Δίκαιο. Η ιστορία ολοκληρώθηκε στο Λονδίνο, όταν όλα ξεκίνησαν από το καφενείο του Έντουαρντ Λόιντ. Οι άνθρωποι σημείωναν το όνομα του πλοίου και τα εμπορεύματά του αναλαμβάνοντας έναντι αμοιβής να μοιραστούν τον κίνδυνο.

Η συζήτηση κινητοποίησε τους μαθητές των οποίων οι ερωτήσεις ήταν συνεχείς. «Ποιο προσωπικό αντικείμενο μπορώ να ασφαλίσω;», «Σε ποιους τομείς της ζωής μου με προστατεύει μια ασφάλεια;», «Τι είναι η ασφάλεια ζωής» και «Τι δεν θα μπορούσαμε να ασφαλίσουμε;». Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις των μαθητών, οι οποίοι στη συνέχεια εξέφρασαν τη δική τους άποψη για την ιδιωτική ασφάλιση και αντιλήφθηκαν το μέγεθος της ευθύνης του ασφαλιστικού πράκτορα στη σύγχρονη εποχή.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βίκτωρα Θωμαΐδη, τον κ. Νίκο Καλιοντζή και τον κ. Στάθη Κουσουρνά για την έγκυρη ενημέρωση των μαθητών και την ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Φωτογραφίες