Ακούμια: «Π΄ όχουνε μέσα τη χαρά και τ’ αγγέλου το νερό…».

Τι άλλο από τα γνωστά «ακούμια», το παραδοσιακό γλυκό της Σύμης που μοσχοβολάει κανέλα και μέλι! Είναι ένα είδος λουκουμά που έχει σχήμα υπόμακρο και προσθήκη ρυζιού στη ζύμη.

Συντονισμός Ομίλου: Άννα Βαλσάμου & Μαρία Τόλη, Μαθηματικοί

 

Στο νησί λένε: «ακούμε ακούμια», επειδή είναι το γλυκό των καλών μαντάτων και της χαράς. Τα «ακούμια» συνηθίζεται να φτιάχνονται τη δεύτερη εβδομάδα της Αποκριάς, που ονομάζεται «Ακουμένη». Εξ ου και το όνομά τους. Φτιάχνονται, επίσης, όταν εμφανίζεται το πρώτο δοντάκι του παιδιού, όπως και τον Νοέμβριο, στη γιορτή του Αγίου Ανδρέου αλλά και την Πρωτοχρονιά για να κεραστεί ο Άγιος Βασίλης. Ευκαιρίες να ‘χουμε, δηλαδή, να τα φτιάχνουμε και να τα τρώμε!

Η επίδειξη «μαστοριάς» στο φτιάξιμο γίνεται, πάντως, στα πανηγύρια, όπου προσφέρονται από την οικογένεια που έχει υπό την προστασία της την εκκλησία του Αγίου που γιορτάζει μαζί με άλλα καλούδια, μετά τη λειτουργία. Κι αγαπημένη κουβέντα όλων είναι η σύγκριση για το ποια ήταν τα καλύτερα.

Ο Όμιλος Μαγειρικής των Εκπαιδευτηρίων μας είχε  τη χαρά να φιλοξενήσει τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου, στέλεχος του συλλόγου των Συμιακών, ο «Γλαύκος». Ο κ. Αντωνόγλου μοιράστηκε μαζί μας την τεχνική παρασκευής των «ακουμιών» καθώς και τη συνταγή την οποία θα βρείτε στο site του Ομίλου «Chefarisma»:

https://cooklab.rpschool.gr/%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%ce%b3%ce%bb%cf%85%ce%ba%cf%8c-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b7%cf%82/

Φωτογραφίες