Τι είναι ο σεισμός; Πώς δημιουργείται; Τι κάνω όταν τον νιώσω;

Η Ελλάδα είναι η έκτη παγκοσμίως χώρα σε σεισμικότητα και πρώτη στην Ευρώπη. Συνεπώς, είναι υψίστης σημασίας η σωστή ενημέρωση γύρω από το φυσικό φαινόμενο καθώς και οι σωστές δράσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εμφάνισή του.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Τα παιδιά παρατήρησαν εικόνες και βίντεο σχετικά με τη γεωλογική δομή της Γης και πιο συγκεκριμένα τις λιθοσφαιρικές πλάκες και τις κινήσεις τους. Σχολιάσαμε τα συναισθήματα που προκαλούνται σε περίπτωση σεισμού, αλλά επικεντρωθήκαμε στις σωστές πρακτικές που εφαρμόζουμε, όπως: ετοιμάζουμε το σακίδιο έκτακτης ανάγκης, σκύβουμε κάτω από τραπέζιακαλύπτουμε το κεφάλι και κρατιόμαστε σφιχτά από το πόδι του τραπεζιού, γνωρίζουμε τον Ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης 112 και συμφωνούμε ως προς το σημείο συγκέντρωσης μετά το σεισμό.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Παιδικού Σταθμού, αφού ενημερώθηκαν κατασκεύασαν το δικό τους «αντισεισμικό» σπιτάκι με γερά θεμέλια και πραγματοποίησαν αντισεισμική άσκηση, όπου έλαβαν βραβείο για την ψυχραιμία και την συνεργασία τους στην άσκηση. Στο σπίτι μοιράστηκε μια κάρτα η οποία θα αναρτηθεί σε εμφανές σημείο ,με εικονογραφημένες και μη οδηγίες και τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Η προετοιμασία είναι προστασία!

Φωτογραφίες