Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και με τη στήριξη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», οργανώνουν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα», την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ταξίδι στη νήσο Κρήτη του Ελληνικού Αρχιπελάγους κατά το έτος 1817».

 

«Η επιδημία της πανώλους είχεν εκδηλωθεί από την 1η Μαΐου 1817 στα Χανιά και μάλιστα, αρχικά, στην οικία του Επισκόπου, και εξακολουθούσε να κάνει θραύση σε αυτήν την πόλη.

Η σχετική επιστολή ήταν γραμμένη ιδιοχείρως από τον ίδιο τον Επίσκοπο, και δεν είχε μαζί του κανέναν, ο οποίος θα μπορούσε να την γράψει, επειδή στην οικία του απέθαναν όλοι –εκτός του ιδίου– και έτσι η οικία αυτή άδειασε από ανθρώπους.

Οι φόβοι μου είχαν πραγματοποιηθεί, επειδή ήσαν όλοι αυτοί μαζί στην οικία του Επισκόπου, παρέα με τον άρρωστο από πανώλη αδελφό του. Πρώτος απ’ όλους απεβίωσε ο νεαρός Διάκονος, ο οποίος κατά την εκεί επίσκεψή μου, μού είχε προσφέρει καφέ και ναργιλέ…

Εγώ προσωπικά οφείλω τη διάσωσή της ζωής μου στο γεγονός ότι είχα την ευνοϊκή ευκαιρία να τραπώ σε φυγή, καθώς επίσης και στη βροχή, η οποία έπεσε κατόπιν και εξέπλυνε τα ρούχα που εφορούσα, προτού εγώ έλθω σε επαφή με τα σημεία εκείνα που είχαν προσβληθεί από την πανώλη».

Ιατρός και βοτανολόγος, κάτοχος ευρείας ανθρωπιστικής παιδείας, πολύγλωσσος, πολυπράγμων και τολμηρός εραστής της γνώσης και των περιπετειών για την κατάκτησή της, ο Franz W. Sieber, Γερμανόφωνος υπήκοος της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, περιηγήθηκε την Κρήτη για έναν ολόκληρο χρόνο, το 1817, και κατέγραψε σε δύο τόμους πλήθος πληροφοριών για την Μεγαλόνησο, που ζωγραφίζουν με τον πλέον παραστατικό τρόπο τον υπό οθωμανική κατοχή βίο της, καθώς και αρχαιολογικά, βοτανολογικά και γεωμορφικά χαρακτηριστικά της. Ήταν λίγο μετά την ειρήνευση της Ευρώπης (Συνέδριο της Βιέννης, 1815) και το τέλος των καταστροφικών Ναπολεόντειων Πολέμων (Μάχη Βατερλώ, 1814), και τέσσερα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μία πολύμοχθη και μακρόχρονη μεταφραστική προσπάθεια του Δρ. Βολανάκη Ηλ. Ιωάννη, Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, ενός εξαιρετικά δύσκολου περιηγητικού κειμένου, καρποφόρησε και ένα σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης, αλλά και του ευρωπαϊκού περιηγητισμού, βιβλίο, πηγή πρωτογενής και άκρως απολαυστική, προσφέρεται σε κάθε φιλίστορα και αναζητητή της αναγνωστικής ηδονής.

Η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης», ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου και με τη στήριξη των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», οργανώνουν στις εγκαταστάσεις του σχολείου, στην αίθουσα «Καλλιπάτειρα»,

την Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 19:00

την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ταξίδι στη νήσο Κρήτη του Ελληνικού Αρχιπελάγους κατά το έτος 1817».

Ομιλητές: Τσιόγκας Γρηγόρης – Βολανάκης Ηλ. Ιωάννης

Η εκδήλωση θα διανθισθεί με κρητική μουσική και τραγούδια.

Στο τέλος της παρουσίασης θα διατεθούν προς πώληση βιβλία.

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, H Ροδιακή, Δημοκρατική, Rodosreport.gr, lotosmag.gr, 12vima.gr, Iporta.gr, enlefkotv.com