Με αφορμή την επανάσταση των Ελλήνων του ’21, οι μαθήτριες και οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας παρατήρησαν, ανέλυσαν και αντέγραψαν πίνακες του ζωγράφου Θεόφιλου.

Επιμέλεια: Μάρτζυ Δερμιτζάκη, Εκπαιδευτικός

 

Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης «Νεστορίδειο Μέλαθρον» μάς υποδέχτηκε για δεύτερη φορά για να παρατηρήσουμε από κοντά έργα του Θεόφιλου αλλά και του Βάλια Σεμερτζίδη, στον οποίο έχει αφιερωθεί ένα ολόκληρος όροφος με έργα του εμπνευσμένα από τα τοπία της Ρόδου.

Ο Θεόφιλος ήταν Έλληνας λαϊκός ζωγράφος της νεοελληνικής τέχνης και αγιογράφος. Κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η ελληνικότητά του και η εικονογράφηση της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας. Ο Βάλιας Σεμερτζίδης ήταν Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης. Στα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του πορείας ασχολήθηκε κυρίως με τα τοπία και με τις προσωπογραφίες, οι οποίες κινούνται σε ένα καθαρά ιδεαλιστικό πλαίσιο και συχνά φανερώνουν την ψυχογραφική του δεξιότητα.

Για άλλη μια φορά τα παιδιά παρατήρησαν και σχολίασαν λεπτομέρειες στα έργα και προσπάθησαν να εξηγήσουν τι συμβαίνει στους πρωταγωνιστές τους.

Φωτογραφίες