Σε περίπτωση απουσίας κάποιου εργαζόμενου λόγω ασθένειας, ισχύουν οι διατάξεις του Α.Κ. 657 και 658.

Διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις.

  1. Για απουσία έως 3 ημέρες:
  • Ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει γνωμάτευση  από τον γιατρό του, στην οποία να αναφέρονται οι ημέρες που θα απουσιάσει από την εργασία του. Το πρωτότυπο έγγραφο , το φέρνει στο λογιστήριο, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για τον ορθό υπολογισμό της μισθοδοσίας του.
  • Εάν δεν έχει γνωμάτευση γιατρού, απαιτείται συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης από τον ίδιο τον εργαζόμενο, στην οποία θα αναγράφεται ο λόγος και το διάστημα απουσίας του που πρέπει να τη συμπληρώσει μετά την επιστροφή του.
  • Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, τα ημερομίσθια που αντιστοιχούν στην περίοδο απουσίας μέχρι 3 ημέρες καταβάλλονται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη κατά το ήμισυ. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται εξ ολοκλήρου στον ασφαλιστικό φορέα από τον εργοδότη.
  1. Για απουσία άνω των 3 ημερών ( δηλ. από 4ημέρες και πάνω)
  • Ο εργαζόμενος θα πρέπει να έχει γνωμάτευση  από τον γιατρό του, στην οποία να αναφέρονται οι ημέρες που θα απουσιάσει από την εργασία του. Αντίγραφο της γνωμάτευσης αυτής  υποχρεούται να προσκομίσει στο λογιστήριο και στη συνέχεια με το πρωτότυπο να απευθυνθεί στο ΕΦΚΑ   (τμήμα παροχών).
  • Εναλλακτικά μπορεί να κάνει ηλεκτρονικά  την αίτηση υποβολής επιδόματος ασθενείας στην διεύθυνση https://www.efka.gov.gr/el/epidoma, με τους προσωπικούς του κωδικούς taxis.
  • Στη συνέχεια θα κληθεί από το ΕΦΚΑ ( καλό θα ήταν να τηλεφωνήσει ο εργαζόμενος προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία γρηγορότερα ) όπου θα του δοθεί μία  δήλωση (Βεβαίωση Εργοδότη)  την οποία προσκομίζει στον εργοδότη,  προκειμένου να συμπληρωθεί και να επιστραφεί υπογεγραμμένη στο ΕΦΚΑ σε ημερομηνία που θα του καθοριστεί από τον φορέα.
  • Κατόπιν, όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση για την πληρωμή του επιδόματος ασθενείας, προσκομίζεται στο λογιστήριο το πρωτότυπο έγγραφο, ώστε να ληφθεί υπόψη  στον υπολογισμό της μισθοδοσίας του.
  • Σε ό,τι αφορά τη μισθοδοσία, τα ημερομίσθια που αντιστοιχούν στην περίοδο απουσίας για τις 3 πρώτες ημέρες καταβάλλονται στον εργαζόμενο από τον εργοδότη κατά το ήμισυ. Από την 4η ημέρα και μετά επιδοτείται από το ΕΦΚΑ όπως ορίζεται στην απόφαση που ο φορέας εκδίδει. Μέρος της επιδότησης αφαιρείται από την μισθοδοσία του εργαζόμενου. Διευκρινίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται εξ ολοκλήρου στον ασφαλιστικό φορέα από τον εργοδότη και για διάρκεια που εξαρτάται από το είδος της σύμβασης και με μέγιστη περίοδο ενός μήνα ανά έτος.
  1. Νοσηλεία

Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της απουσίας υπάρξει νοσηλεία του εργαζόμενου, ακολουθούνται οι παραπάνω διαδικασίες ανάλογα με το πλήθος των ημερών απουσίας και επιπρόσθετα προσκομίζεται και το εισιτήριο – εξιτήριο του νοσοκομείου.

 

Ο Προϊστάμενος Λογιστηρίου

Συμιακός Φώτης