Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδοτεί  έναν καταστροφικό πόλεμο με παγκόσμιες συνέπειες. Πυροδοτεί, επίσης, καίρια ερωτήματα για την κατάσταση του κόσμου στη συνέχεια του 21ου αιώνα καθώς και πολλά ερωτήματα, προκλήσεις και προοπτικές για το σπίτι μας, την Ευρώπη και την Ελλάδα μας. Τέτοια ερωτήματα διατυπώθηκαν στις σχολικές μας αίθουσες από μαθητές και μαθήτριες που ανησυχούν και προβληματίζονται.

Για να προσεγγίσουμε αυτά τα σύνθετα θέματα, τα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» προγραμματίζουν σειρά συναντήσεων με σημαντικούς προσκεκλημένους, προκειμένου να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας την ευκαιρία έγκυρης ενημέρωσης και αξιόπιστης ανάλυσης.

Την Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022, οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία να  συζητήσουν με τον κ. Σωτήρη Ντάλη, αναπληρωτή καθηγητή με εξειδίκευση στις διεθνείς σχέσεις στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τη συζήτηση συντόνισαν ο κ. Κυριάκος Κυριακούλης, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων μας, και η Σταυρούλα Τσιάτη, μαθήτρια της Β’ Λυκείου. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που παρατέθηκε στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων μας, ο κ. Ντάλης υπογράμμισε με πολύ σαφή και κατανοητό τρόπο την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης των χωρών ενάντια σε οποιονδήποτε κίνδυνο διαταράσσει την ασφάλεια  και την ευημερία των χωρών. Ξεκινώντας από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ντάλης κατέληξε στην ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στη Γηραιά Ήπειρο, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις όχι μόνο στις εμπλεκόμενες χώρες, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.