Όταν η αγάπη και η δύναμη ψυχής αντέχουν στα απρόβλεπτα γυρίσματα της ζωής, τότε γράφονται ιστορίες από αυτές που τις ακούμε και σκεφτόμαστε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ταινία ή βιβλίο ή μάθημα σε σχολικά βιβλία… Η ιστορία της Ανθής Πάλλα και του Νίκου Κοντού μπορεί ακόμη να μην έχει γίνει τίποτα από όλα αυτά, όμως, όταν τη γνωρίζει κάποιος, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να την ξεχάσει ποτέ.

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος & Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός

 

Είναι από τις ιστορίες ζωής που καθηλώνουν και συγκλονίζουν με την αδιαπραγμάτευτη στάση πίστης και την κραταιά δύναμη της αγάπης. Αυτής της αγάπης που μπορεί να ξεγλιστρά από την πίεση της φθοράς, της αυτολύπησης και της παραίτησης και να τρέφεται από ανεξάντλητα ψυχικά και συναισθηματικά αποθέματα, που την ωριμάζουν και την ατσαλώνουν…

Η κοινή πορεία της Ανθής και του Νίκου ξεκίνησε στο σχολείο μας, όπου μοιράστηκαν όμορφες μαθητικές εμπειρίες. Αργότερα, στα φοιτητικά τους χρόνια, ερωτεύτηκαν και αποφάσισαν με τον γάμο τους να ενώσουν τις ζωές τους και να πορευτούν στο δικό τους ξεχωριστό ταξίδι αγάπης. Η 25η Οκτωβρίου 2019 ήταν η μέρα που επισφράγισε την ένωσή τους με τη συνοδοιπορία τους, όχι απλώς στα λαμπρά μονοπάτια της χαράς, μα και στα άγνωστα μονοπάτια των απρόσμενων ανατροπών της ζωής. Στις στιγμές της απόλυτης ευφροσύνης και ξεγνοιασιάς και λίγο πριν ολοκληρωθεί η γαμήλια δεξίωση, μια βουτιά του Νίκου στην πισίνα του ξενοδοχείου, τού στοίχισε έναν σοβαρό τραυματισμό στον αυχένα, που τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο και τού στέρησε την κίνηση των κάτω άκρων.

Η τραγική είδηση συντάραξε την τοπική κοινωνία της Ρόδου και η απρόσκλητη πραγματικότητα άνοιξε μια νέα σελίδα στη ζωή του νεαρού ζευγαριού, την οποία γράφουν καθημερινά με αξιοπρέπεια, υψηλό φρόνημα και αδάμαστη θέληση να μετατρέψουν την αντιξοότητα σε βίωμα υπέρβασης των προκλήσεων και των δυσκολιών της.

Τα πρώτο Ιδεολόγιον του 2022 των Εκπαιδευτηρίων μας είχε άρωμα ανθρωπιάς, αγάπης και παραδειγμάτων ζωής που αγγίζουν βαθιά και εμπνέουν. Ό, τι καλύτερο, δηλαδή, για να γεμίσουμε το πνευματικό και ψυχικό οπλοστάσιό μας και να πορευτούμε σε όλες τις μέρες της νέας χρονιάς με πίστη στον άνθρωπο και στη δύναμή του να νικά την απελπισία και την άρνηση και να γίνεται ένα ισχυρό πρότυπο για όλους μας.

Η Ανθή και ο Νίκος, όμορφοι, χαμογελαστοί και πιο ερωτευμένοι από ποτέ, πέρασαν για μια ακόμη φορά την πόρτα του παλαιού σχολείου τους και μάς έδωσαν την ξεχωριστή χαρά και τιμή να μοιραστούν την ιστορία τους στον χώρο της «Καλλιπάτειρας», όπου είχαν συγκεντρωθεί μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου. Οι μαθήτριες Ζαμπεττούλλα Φλώρα και Ιωαννίδη Δέσποινα και οι μαθητές Αγόρος Γιάννης και Πρέκας Νικήτας της Γ’ Γυμνασίου είχαν ετοιμάσει ερωτήσεις για το ζευγάρι, ενώ οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μας παρακολούθησαν τη συνέντευξη με διαδικτυακή σύνδεση από τις σχολικές τάξεις τους.

Οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας απάντησαν με αφοπλιστική απλότητα, χιούμορ και άνεση στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων – μαθητών και του μαθητικού ακροατηρίου και ξετύλιξαν κομμάτια της καθημερινότητάς τους. Χωρίς ωραιοποιήσεις, μάς μίλησαν για το πρώτο οδυνηρό διάστημα, για την επώδυνη συνειδητοποίηση της νέας κατάστασης, στην οποία καλούνταν να προσαρμοστούν, αλλά και για τους μαραθώνιους των θεραπειών σε κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θαυμάσαμε βαθιά τον Νίκο, ο οποίος, αρνούμενος να συμβιβαστεί με τη ζωή της απόλυτης ακινησίας, εκπαιδεύει το σώμα του τακτικά στο αθλητικό κέντρο «ΡΟΔΙΩΝ Άθλησις», με προπονητή τον εξαιρετικό καθηγητή Φυσικής Αγωγής κ. Αποστόλη Λάππα, που τον εμψυχώνει και τον καθοδηγεί. Μάλιστα, η πρόοδός του στο δυνάμωμα των άνω άκρων του είναι τόσο εντυπωσιακή, που έχει καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις, συμμετέχοντας σε αγώνες κολύμβησης ως μέλος του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες «Ηρόδικος». Ο Νίκος, με την υπομονή και επιμονή του, σε κάθε προπόνησή του συγκεντρώνει όλο και περισσότερο τα εφόδια που απαιτούνται, για να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στο Παρίσι το 2024.

 Θαυμάσαμε και τη γλυκύτατη σύντροφό του Ανθή, που με την ακούραστη φροντίδα και την πηγαία τρυφερότητα και αισιοδοξία της, στέκεται φύλακας – άγγελος στον καθημερινό αγώνα του Νίκου να κερδίζει αργά μα σταθερά κομμάτια της αυτονομίας του. Με πρωτοβουλία της ίδιας, άνοιξαν το δικό τους κανάλι στο YouTube, με τίτλο Rolling Ever After with Nick & Anthi, στο οποίο, όχι μόνο μοιράζονται με το κοινό τους στιγμές της καθημερινότητάς τους, αλλά και μεταδίδουν μηνύματα αγάπης, αγωνιστικότητας και θέλησης για ζωή. Ο Νίκος δήλωσε με έμφαση στο ακροατήριό μας ότι η εμπειρία αυτή είναι «ένα είδος ψυχοθεραπείας», ενώ η Ανθή συμπλήρωσε ότι με αφορμή αυτά τα βίντεο, πολλά ζευγάρια, με παρόμοιες εμπειρίες, επικοινώνησαν μαζί τους και αντάλλαξαν μαζί τους σκέψεις και συναισθήματα. Αυτή η θερμή ανταπόκριση ώθησε την Ανθή να γίνει πρέσβειρα στην ομάδα WAGS, μία ομάδα συζύγων και συντρόφων ατόμων με παθήσεις του μυελού των οστών.

 Μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κατάλαβαν πώς πέρασε η ώρα της συνέντευξης. Η ομορφιά της ψυχής των νέων αυτών ανθρώπων, η λεπτή αύρα της αγάπης και της πίστης τους στη ζωή αλλά και το ψυχικό μεγαλείο τους δεν ήταν μια εμπειρία που απλώς μάς συγκίνησε. Μάς προβλημάτισε, μάς ενέπνευσε, μάς δίδαξε έμπρακτα ποιες είναι οι αξίες στις οποίες όταν επενδύει ο άνθρωπος μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε βουνό δυσκολιών και να το μετατρέπει σε κοιλάδα ευλογίας.

Ανθή και Νίκο, σάς ευχαριστούμε θερμά, γιατί ο καθημερινός σας αγώνας είναι για όλους μας μία ζωντανή μαρτυρία ενός πανίσχυρου αξιακού συστήματος, που το υπηρετείτε με υποδειγματική για όλους μας δύναμη ψυχής. Rolling Ever After, λοιπόν, γιατί η ζωή αξίζει περισσότερο όταν, μέσα από τις ανατροπές της, μπορείς να την αναδεικνύεις και να την ομορφαίνεις!