Εν όψει της επιστροφής μας στο σχολείο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το επικαιροποιημένο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, όπως αυτό ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων για τη διευκόλυνσή σας.

 

  • Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων;

Οι κύριες αλλαγές είναι:

  • Όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί (εμβολιασμένοι και μη) διενεργούν δύο εβδομαδιαία self tests. Ειδικά για την πρώτη εβδομάδα (10-15 Ιανουαρίου) θα κάνουν τρία.
  • Σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα γίνονται αυξημένοι διαγνωστικοί έλεγχοι σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο στις στενές επαφές του μαθητή.
  • Πότε διενεργούνται τα tests των μαθητών και εκπαιδευτικών και πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος;

Το πρώτο χρονικά test θα πρέπει να γίνει πριν την πρώτη μέρα στο σχολείο, δηλαδή την Κυριακή 9/1. Μετά από αυτό, ισχύει ό,τι ίσχυε και πριν. Δηλαδή, τα δύο εβδομαδιαία tests γίνονται και δηλώνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη απόγευμα.

Η δήλωση του αποτελέσματος πρέπει να γίνεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει αναπτύξει το σχολείο μας και ο σύνδεσμός της βρίσκεται αναρτημένος στην πλατφόρμα Classter. Η δήλωση γίνεται με τα στοιχεία σύνδεσης του μαθητή και όχι του γονέα. Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να δηλώσει το αποτέλεσμα και να λάβει τη σχετική βεβαίωση και στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, αλλά αυτό δεν αναιρεί την υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος μέσω του Classter. Διευκρινίζεται ότι, για να γίνει επιβίβαση σε σχολικό λεωφορείο ή είσοδος του μαθητή στο σχολείο, πρέπει να έχει προηγηθεί οπωσδήποτε η παραπάνω διαδικασία για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις κατά τον έλεγχο.

  • Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;

Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον:

  • δεν υπάρχουν συμπτώματα και
  • με αρνητικό self test.

Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν ή υπάρχει θετικό self (ή rapid) test, η απομόνωση θα παρατείνεται.

  • Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές που έχουν νοσήσει;

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές.

  • Τι προβλέπεται για μαθητές σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 στο τμήμα τους;

Σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον, όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν test, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self tests την εβδομάδα, άρα 5 test σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα self test, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων self tests, δηλαδή συνολικά τρία self tests δωρεάν την εβδομάδα.

Περίπτωση

Δικαιολογητικά / εβδομάδα

Για την προσέλευση στο σχολείο

Εμβολιασμένοι

2 self*

Μη εμβολιασμένοι

2 self*

Στενή επαφή με κρούσμα

Εμβολιασμένοι

3 self (σε διάστημα 5 ημερών)

Μη εμβολιασμένοι

5 tests (2 rapid + 3 self) σε διάστημα 5 ημερών

*Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, όλοι οι μαθητές θα υποβληθούν σε ένα επιπλέον self test – άρα, θα κάνουν 3 self tests.

  • Τι προβλέπεται για μαθητές σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;

Σε περίπτωση που μαθητές είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:

  • Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικάκαι κάνουν τρία self tests τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7 (αν θεωρήσουμε ως ημέρα 0 την ημέρα τελευταίας επαφής με το κρούσμα).
  • Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν self test την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

 

  • Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής του Δημοτικού, Γυμνασίου ή Λυκείου τεθεί σε απομόνωση (είτε λόγω νόσησης είτε λόγω στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολείου, όπως περιγράφεται παραπάνω) τότε έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανονικά τα μαθήματά του μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams.

  • Πώς προμηθεύομαι τα δωρεάν self tests;

Ισχύει ό,τι και πριν, δηλαδή θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα φαρμακείο και δηλώνοντας το ΑΜΚΑ του παιδιού θα παραλάβετε 5 self tests (για τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων).

  • Τι ισχύει με τη χρήση μάσκας;

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική εντός και εκτός του σχολείου. Συστήνουμε, για προφανείς λόγους, να χρησιμοποιείται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).