Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, ένας απ’ τους στόχους μας είναι η κατανόηση του προγραμματισμού και η ανάπτυξη διαφόρων ικανοτήτων που σχετίζονται με την υπολογιστική σκέψη, όπως είναι η επίλυση προβλημάτων, η ανάλυση δεδομένων και η συνεργασία. Εκπαιδεύοντας τους μικρούς μαθητές στη συγγραφή και ανάγνωση κώδικα, εμψυχώνουμε τους μαθητές ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας σύγχρονης κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, δίνοντάς τους τα εφόδια να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην μετέπειτα ζωή τους.

Επιμέλεια: Ξένια Μαστρομιχάλη, Νηπιαγωγός

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, ακόμα και στα μικρά παιδιά, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. 

Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου μας από τις 18 έως τις 29 Οκτωβρίου 2021, με τίτλο «Το μυστήριο στη φάρμα».

Εκπαιδεύοντας τους μικρούς μαθητές στη συγγραφή και ανάγνωση κώδικα, εμψυχώνουμε τους μαθητές ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο μιας σύγχρονης κοινωνίας ψηφιακών ικανοτήτων, δίνοντάς τους τα εφόδια να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τους περιβάλλει και τους παρέχουμε περισσότερες ευκαιρίες επιτυχίας στην μετέπειτα ζωή τους.

Με αφορμή το παραμύθι «Ο μονόκερος στη φάρμα περιμένει ένα γράμμα» του Christian Ponchon (εκδ. Μεταίχμιο), δημιουργήσαμε μια «μυστηριώδη» ιστορία, επίλυσης προβλήματος, όπου τα παιδιά καλούνται να «σπάσουν τον κώδικα» και να βρουν ποιος είναι ο κλέφτης στη φάρμα.

Η διαδικασία «σπασίματος κώδικα» ήταν ιδιαιτέρως διασκεδαστική, αφού σπάσαμε κώδικες άλλων σχολείων και νιώσαμε ντετέκτιβ του δυαδικού συστήματος! Η Ελλάδα κατατάχθηκε στη δέκατη θέση, με 2.272 εκδηλώσεις προγραμματισμού. Όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν βεβαίωση συμμετοχής.

Φωτογραφίες