«Τι είναι Δημοκρατία», «Πού κρύβονται τα δικαιώματα» και πώς συνδέονται με τις «2.651 ημέρες Δικτατορίας»;

Υπεύθυνοι: Εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

Την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2021 οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολυβραβευμένη συγγραφέα βιβλίων γνώσεων κ. Μαρίζα Ντεκάστρο μέσω διαδικτυακής συνάντησης.

Η Α’ και η Γ’  Δημοτικού, μετά την ανάγνωση του βιβλίου «Τι είναι Δημοκρατία», συνομίλησαν με τη συγγραφέα σχετικά με τις έννοιες της δημοκρατίας, της δικτατορίας, της ελευθερίας και της ισότητας, ενώ η ίδια μοιράστηκε τα βιώματά της κατά την περίοδο της Δικτατορίας. Ο δρόμος για τη δημοκρατία είναι μακρύς και δύσκολος και, διαβάζοντας το βιβλίο, τα παιδιά ανακάλυψαν την ιστορική πορεία της διαμόρφωσης των πολιτευμάτων μέχρι σήμερα καθώς και τα οφέλη του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στο τέλος, οι μικροί αναγνώστες παρουσίασαν στη συγγραφέα τις ευφάνταστες δημιουργίες τους εμπνευσμένες από την εικονογράφηση του βιβλίου.

Η Β’ και η Δ’ Δημοτικού διάβασαν το βιβλίο « Πού κρύβονται τα δικαιώματα», με σκοπό να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι για τη δημοκρατική κοινωνία η τήρηση των νόμων, ενώ ακολουθώντας τους ήρωες του βιβλίου και τη βόλτα τους στην πλατεία Συντάγματος έμαθαν τι είναι οι νόμοι, πώς συντάσσονται, ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των πολιτών και πώς προστατεύονται από το Σύνταγμα. Είχαν, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσουν στη συγγραφέα το δικό τους «Σύνταγμα» της τάξης, το οποίο συνυπέγραψαν και υποσχέθηκαν να τηρούν στη διάρκεια της χρονιάς.

Η Ε’ και η ΣΤ’ Δημοτικού, με αφορμή το βιβλίο  «2.651 Ημέρες Δικτατορίας», συνομίλησαν με τη συγγραφέα για τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο της Δικτατορίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα γεγονότα στον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, τα παιδιά παρουσίασαν στιγμές από τις απαγορεύσεις των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που ζωγράφισαν με την τεχνική της pop art. Επιπλέον, έγιναν αναφορές σε βιώματα της ίδιας της συγγραφέως, ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το αφιέρωμα για τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου που ετοίμασαν φέτος οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού με τη μορφή ταινίας βασίστηκε στο βιβλίο, απόσπασμα του οποίου παρουσίασαν στη συγγραφέα, η οποία έδειξε ιδιαίτερη συγκίνηση.

Φωτογραφίες