Την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2021, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» συμμετείχαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Κινηματοθέατρο «Ρόδον» με τίτλο: «Από τη λογοτεχνία ενηλίκων στα βιβλία για παιδιά – Πώς να αγαπήσουμε το διάβασμα: Ο ρόλος της εκπαίδευσης και της οικογένειας».

Επιμέλεια: Εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ», Υπεύθυνοι προγράμματος «Διασκεδάζω να διαβάζω»

 

Στην ημερίδα τα Εκπαιδευτήριά μας παρουσίασαν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας  του σχολείου «Διασκεδάζω να διαβάζω»,  με τη συμμετοχή των μαθητών της ΣΤ’ Δημοτικού και εκπαιδευτικών του Δημοτικού Σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση είχε  τίτλο: «Διασκεδάζω να διαβάζω, κατακτώντας στόχους ζωής με όχημα τα βιβλία» και αποτελούνταν από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της τονίστηκε η σημασία της ανάγνωσης λογοτεχνικών κειμένων και παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προσεγγίσεις που έπονται της επαφής με το εκάστοτε βιβλίο και δίνουν το έναυσμα, ώστε να κινητοποιείται η αγάπη των παιδιών για το διάβασμα. Στο δεύτερο μέρος προβλήθηκε βίντεο στο οποίο συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές της φετινής ΣΤ’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων. Οι μαθητές παρουσίασαν τη λογοτεχνική τους διαδρομή από την Α’ Δημοτικού έως και σήμερα. Ανέφεραν τα λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει και τις δημιουργικές δράσεις που είχαν πραγματοποιήσει, φωτίζοντας σημαντικές στιγμές της διαδρομής τους. Ακόμη, μίλησαν για τους συγγραφείς με τους οποίους είχαν έρθει σε επαφή και τις εργασίες που είχαν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των βιβλίων τους.

Οι δράσεις του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, συνεχίστηκαν την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου στα Εκπαιδευτήρια «ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» με την επίσκεψη του συγγραφέα και συνεργάτη του Μουσείου, κ. Κώστα Στοφόρου, ο οποίος  συνομίλησε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού ξεδιπλώνοντας την υπόθεση του βιβλίου του «Το Ελάφι της Ρόδου». Τα παιδιά, μέσα από τις ερωτήσεις τους και τις απαντήσεις του συγγραφέα, ανακάλυψαν τους ήρωες αυτής της περιπέτειας και το μυστήριο που καλύπτει το Ελάφι της Ρόδου ανυπομονώντας να διαβάσουν ολόκληρη την υπόθεση του βιβλίου.

Η φιλαναγνωσία αποτελεί το όχημα εκείνο που οδηγεί τα παιδιά σε μια πορεία αυτοβελτίωσης και δια βίου μάθησης, συμβάλλοντας και στην επίτευξη των προσωπικών στόχων της ζωής τους.