Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη χαρά του παιχνιδιού; Ποιος μπορεί να μη συγκινηθεί αναπολώντας τις γλυκές μνήμες των παιδικών χρόνων; Η παιδική ηλικία είναι αναμφισβήτητα εκείνη η περίοδος, η νοσταλγική και τόσο αγαπημένη, που χτίζει μέσα μας κόσμους μαγικούς και μας θυμίζει διαχρονικά την ομορφιά της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς!

Επιμέλεια: Μαρία Μεντή, Φιλόλογος και Άννα Βαλσάμου, Μαθηματικός

 

Οι παραπάνω σκέψεις μάς οδήγησαν στην απόφαση να μοιραστούμε με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου ώρες αμεριμνησίας και γέλιου, επιλέγοντας μία… παιχνιδιάρικη ανατροπή στο τυπικό ωρολόγιο πρόγραμμα μίας συμβατικής μέρας στο σχολείο. Έτσι, την Τρίτη, 28.9.2021, το κουδούνι και για τα δύο τμήματα της Γ΄ Γυμνασίου δε χτύπησε για την έναρξη των μαθημάτων, αλλά για μία εκδρομή έκπληξη στην περιοχή της Αρχίπολης και συγκεκριμένα στο Παιδικό Μουσείο. Εκεί,  σ’ έναν υπέροχο πολυχώρο, του οποίου η φήμη έχει ξεπεράσει τα στενά όρια του νησιού αλλά και της Ελλάδας, μας περίμεναν ο κ. Θανάσης Ιωάννου και η Γαλλίδα σύζυγός του Jacquelien Deiman, οι οποίοι με ευγένεια και καλοσύνη μάς ταξίδεψαν σε μνήμες που νοσταλγούμε πάντα με τόση συγκίνηση!

Το μουσείο βρίσκεται στον κατάφυτο περιβάλλοντα χώρο της Αρχίπολης, λειτουργεί από το 2017 και φιλοξενεί έναν κόσμο γεμάτο μνήμες από αλλοτινές εποχές, έναν κόσμο αγνό και πολυποίκιλο, που δημιουργήθηκε από τους εμπνευστές του με μεράκι, αφοσίωση, φαντασία και ειλικρινή αγάπη για τα παιδιά και τα παιχνίδια τους. Το κτήριο θυμίζει τα κουκλόσπιτα των παιδικών παραμυθιών και η καλαίσθητη ευρύχωρη αίθουσά του φιλοξενεί με υποδειγματική τάξη, ακριβή χρονολογική σειρά και υψηλή διακοσμητική αίσθηση συλλογές από παιχνίδια που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 και φτάνουν μέχρι τη δεκαετία του 1990. Τα παιχνίδια κάθε γούστου – ξύλινα, τσίγκινα, μικρά, μεγάλα, κουρδιστά, μηχανοκίνητα, διαστημικά – αιχμαλώτισαν τις καρδιές μας, ενώ μάς εντυπωσίασαν και δείγματα από σπάνια μαθητικά αρχεία, όπως ενδεικτικό δημοτικού από το 1940!

Ο κ. Ιωάννου μοιράστηκε με την ομάδα μας την αγάπη του ίδιου και της συζύγου του για τα παιδικά παιχνίδια και μάς ενθουσίασε με το ταξίδι τους, που ξεκίνησε από μία προσωπική συλλογή πριν φτάσει να εξελιχθεί σε μία μουσειακή συλλογή, στην οποία ανήκουν περισσότερα από 4.500 παιχνίδια. Με τη ζεστασιά του λόγου του μάς παρουσίασε την εξέλιξη των παιχνιδιών μέσα στις δεκαετίες, τονίζοντας την άρρηκτη σχέση της μορφής του παιχνιδιού με τις γενικότερες κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα τη σχεδόν αποκλειστική χρήση πολεμικών παιχνιδιών μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον υπόγειο χώρο του μουσείου, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν και να παίξουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια παλαιότερων εποχών, όπως ρετρό video games, juke box, Pacman κ.ά., δηλαδή παιχνίδια που τούς είναι γνωστά από τους υπολογιστές τους και από τα τάμπλετ. Όμως, όπως ο παιδικός κόσμος δε γνωρίζει όρια, έτσι και στο παιδικό μουσείο οι εκπλήξεις δε σταματούν, καθώς παιχνίδια δεν υπάρχουν μόνο στις αίθουσές του αλλά και στον περιποιημένο εξωτερικό χώρο, όπου τα παιδιά μας χάρηκαν με υπαίθρια παιχνίδια και απόλαυσαν την καταπληκτική θέα στον καταπράσινο από ελαιώνες και πευκοδάση χώρο.

Για όλη την ομάδα μας η εμπειρία ήταν πραγματικά μοναδική και αξέχαστη. Οι έφηβοί μας έγιναν και πάλι παιδιά, άφησαν τα κινητά τους στην άκρη, έπαιξαν και γέλασαν με την ψυχή τους, ενώ και εμείς οι δασκάλες τους νιώσαμε συγκίνηση ξαναπιάνοντας στα χέρια μας αγαπημένα αντικείμενα των παιδικών μας χρόνων. Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με βόλτα, φαγητό, ανταλλαγή εντυπώσεων και ωραίες συζητήσεις στο όμορφο χωριό της Ψίνθου. Μια ακόμη εμπειρία προστέθηκε στις μνήμες των μαθητικών χρόνων των παιδιών μας και αυτή τη φορά είχε άρωμα και χρώμα από κούκλες, ποδοσφαιράκια, στρατιωτάκια, play mobile, επιτραπέζια και ατελείωτα ακόμη αντικείμενα από τον παραμυθένιο παιδικό κόσμο.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Ιωάννου και την κ. Deiman για τη θερμή φιλοξενία, την ευγένεια και την υπομονή τους να απαντήσουν σε όλες τις απορίες της ομάδας μας και τους συγχαίρουμε για τη θαυμαστή τους πρωτοβουλία να διασώσουν μνήμες από τη θαλπωρή των παιδικών μας χρόνων. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη Θεολόγο εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Γιακουμάκη Ελένη για την προθυμία της να μας συνοδεύσει στη συναρπαστική μας εξόρμηση.

Φωτογραφίες